Вътре в украинския елит са започнали разногласия по повод Крим: струва ли си той да бъде отвоюван на всяка цена или трябва да бъде изтъргуван и отстъпен официално на Русия. Това пише американското списание Foreign Policy в статия със заглавие "Крим се превърна в чудовище на Франкенщайн“.

Този въпрос, според изданието, може да доведе до разцепление със Запада, който е убеден, че Крим е "червената линия" на Москва, отвъд която има само ядрена война. "Украинските власти попаднаха в капана на своята безкомпромисна – и все по-неоправдана – политика“, оценява ситуацията американското издание.

Отбелязва се, че украинските власти са създали настроение в обществото за връщането на Крим на всяка цена.

Въпреки че и тук има нюанси. В анкета през юли миналата година 58% от украинците, които отговориха, казват, че Крим трябва да се върне към Украйна - мнозинство, но не огромно.

Никой от привържениците на компромиса обаче не е готов да говори на запис, отбелязва вестникът. Както казва бивш дисидент от съветската епоха: "По време на Съветския съюз хората се страхуваха да кажат това, което мислят. Е, трябва да кажа, че подобна ситуация съществува днес в Украйна. Това се дължи на гнева и омразата на населението, причинени от руската инвазия, както и на репресиите от страна на държавата. Всеки, който се застъпва за компромис с Русия, веднага бива публично обявяван за предател и набелязан от СБУ“.

Украинската телевизия сега в голямото си мнозинство подкрепя линията на правителството, че връщането на Крим и Източен Донбас не подлежи на обсъждане. Това се подсилва и от натиск върху другите медии, отбелязва Foreign Policy.

Независимо дали планираната украинска офанзива успее или не и украинските сили достигнат границата с Крим, Украйна вероятно ще се сблъска с нарастващи призиви от страна на западните правителства за някаква форма на временен териториален компромис с Русия, съчетано със заплахата от съкращения на западната помощ.

Но тук вече работи друг ефект, който авторът на публикацията нарича "чудовището на Франкенщайн“.

"Държавната пропаганда, насочена към мотивиране на населението към съпротива, доведе до факта, че то вече не може да контролира обществените настроения, които самото е формирало. Неслучайно секретарят на Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) Олексий Данилов наскоро заяви, че за президента Зеленски отказът от Крим би бил "политическо самоубийство“, пише вестникът.