Украйна все повече разчита на евтини безпилотни летателни апарати (БпЛА), за да възпира нарастващите руски атаки. Представител на страна от НАТО поясни пред американското списание Foreign Policy, че 66% от унищожените на фронта в страната руски танкове са поразени от FPV дронове.

Въпреки че това може да изглежда като успех за Украйна, силното й разчитане на дронове предполага липса на алтернативи. Украйна е изправена пред постоянен недостиг на артилерийски снаряди и други оръжия, които обикновено се използват за удари срещу бронирани превозни средства.

За да компенсират това, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват FPV дронове за редица операции по време на войната, включително наблюдение и атаки срещу противникови позиции. Някои дронове са оборудвани с експлозиви и се управляват дистанционно чрез видео екран.

Войник от украинската армия наскоро подчерта пред вестник The New York Times, че руските единици за радиоелектронна борба, които дистанционно кодират сигнали, използвани за управление на дронове, са имат само ограничен успех в противодействието на използването на БпЛА срещу танковете и бронираните им превозни средства.

Според Business Insider ролята на дроновете е дотолкова важна за Украйна, че тя масово увеличава производството им. Но има и недостатъци. Дроновете няма да заменят артилерийски снаряди и други боеприпаси, които критично липсват на Украйна. Републиканците в Конгреса продължават да блокират законопроекта за помощ от 60 милиарда долара.

"Ние произвеждаме много дронове, но те не са алтернатива на каквото и да е оръжие“, призна украинският президент Володимир Зеленски.

FPV дронове имат сравнително малък обсег от 9,5 километра, докато ракетите и артилерията могат точно да удрят цели от много по-големи разстояния.

Роб Лий, старши сътрудник в програмата за Евразия в Изследователския институт за външна политика, заяви пред Foreign Policy, че дроновете са точни само в половината от случаите, в които се използват, и опитен оператор на дрон ще трябва да използва вълни от атаки с дрон, за да унищожи танк.

"Обикновено танк няма да бъде поразен първите няколко пъти. Може да са необходими 10 или повече FPV дрона, за да бъде унищожена такава машина“, обяснява Лий.