През май президентът Володимир Зеленски направи рядък набег извън Украйна, като посети саудитската Джеда и японската Хирошима. Като част от пътуването украинският лидер се надяваше да получи подкрепата преди всичко на Бразилия, Индия, Индонезия и Саудитска Арабия. Днес, както Клиф Купчан, председател на консултантската фирма за политически риск Eurasia Group, посочва в статия за Foreign Policy, тези страни са по-могъщи от всякога и никоя от тях не е осъдила нахлуването на Русия в Украйна.

Днес страните от глобалния Юг - Бразилия, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция - имат значителни лостове за влияние в геополитиката. Въпреки че често са по-малко мощни от страните от глобалния Север, те представляват много по-голям интерес. Факт е, че тези страни от Севера, с изключение на Русия, остават в орбитата на САЩ, докато държавите от Юга не са свързани с никоя от суперсилите и могат да създадат нова динамика на силата. Всички те са членове на Г-20 и са активни както в геополитиката, така и в геоикономиката. Купчан вярва, че тези страни са и "барометър" за по-широки геополитически тенденции в глобалния Юг.

Тези шест "колебаещи се" държави, които играят все по-значима роля в международните отношения, от самото начало отказаха да подкрепят Запада в предоставянето на военна помощ на Украйна и налагането на санкции срещу Русия. Нещо повече, някои от тях стигнаха до там да се противопоставят на антируските санкции и дори направо да ги подкопават.

Една от страните, изпращащи най-големи количества стоки с двойна употреба в Русия, с което "нарушават не само духа, но вероятно и буквата на западните санкции“, се оказа Турция. За това Вашингтон вече наложи санкции срещу четири турски компании. На свой ред повечето други страни от глобалния Юг предпочитат да останат неутрални, а някои, като Южна Африка, дори клонят към Русия. И шестте поддържат или увеличават търговските и други връзки с Русия от началото на конфликта в Украйна.

Според прогнозите на Международния валутен фонд, противно на изчисленията на Запада, ръстът на руската икономика тази година ще бъде 0,7%. И именно "колебаещите се" страни помогнаха на Москва да облекчи въздействието на санкциите и, смята Купчан, ще продължат да го правят.

Както отбелязва авторът на статията, значително нарастване на тяхното влияние може да се види и в техните медиаторски инициативи. По този начин турският президент Реджеп Тайип Ердоган стана един от водещите посредници в зърнената сделка между Русия и Украйна, участва в мирните преговори в началото на войната и също така има всички възможности да посредничи в бъдещите преговори. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва също пое собствена инициатива за разрешаване на конфликта, а Индия обмисля перспективата да посредничи в украинския конфликт в бъдеще. Всичко това, смята Купчан, ще им позволи да действат като посредници в други конфликти.

Днес основният противотежест на западното господство се нарича БРИКС – междудържавно обединение, състоящо се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Дали БРИКС обаче ще стане по-официална институция, претендираща да представлява глобалния Юг, остава открит въпрос. Купчан не включва Китай в тази група страни, най-вече защото икономическата мощ и широките геополитически амбиции на Поднебесната империя я правят държава от различен тип. А в случая с Русия държавите от глобалния Юг не споделят желанието на страната за ненужна ревизия на световния ред.

Въпреки че Купчан посочва БРИКС като очевидно предизвикателство за Запада, особено като се има предвид, че 19 други страни са изразили интерес да се присъединят към групата, той смята, че тази заплаха едва ли ще се материализира. Това ще бъде възпрепятствано от потенциалната опозиция на Индия срещу опитите на Китай да кооптира групата и от факта, че някои от нейните настоящи и потенциални членове все още поддържат близки отношения със западните страни, включително в областта на сигурността и търговията.

В статията си за Foreign Policy, председателят на Eurasia Group призовава Вашингтон да обърне повече внимание на шестте "колебаещи се“ държави, за да предотврати значително отслабване на позицията си в глобалния баланс на силите. Фактът, че те не подкрепиха САЩ по въпроса за конфликта в Украйна или конкуренцията с Китай, предполага, че те се отдалечават от орбитата на Съединените щати. Според автора на статията Вашингтон трябва внимателно да обмисли своята дипломатическа стратегия не само по отношение на всяка от шестте страни, но и по отношение на глобалния Юг, като цяло.

Най-добрият начин да започнем сближаването е да увеличим броя на посещенията на американски дипломати и да развием търговските отношения. Второ, силата и лостовете на "колебаещите се“ държави ще пострадат, ако напрежението между САЩ и Китай нарасне рязко и ескалира в конфронтация в стила на Студената война. Държавите вероятно ще трябва да се съюзят по-тясно с едната или другата страна, пише Купчан.