Русия превърна войната в Украйна в битка на изтощение и ако иска да победи, в Киев трябва да променят подхода си към конфликта, пише американското списание Foreign Affairs.

Лидерите на Бразилия, Китай, Ватикана и други страни призовават Украйна да преговаря с Русия. Те казват, че Въоръжените й сили (ВСУ) едва ли ще могат да пробият укрепените руски линии и Киев ще трябва да признае загубените територии, подчертава изданието.

Отбелязва се, че Украйна успешно е използвала дронове както за наблюдение, така и за нападение срещу руски цели, но безпилотните апарати сами по себе си не могат да спечелят войната. Следователно, поради липса на оръжия и личен състав, Украйна няма да може да си върне територията, превзета от войниците на Москва.

"Русия успешно превърна тази война в битка на изтощение, в която Москва има няколко предимства: по-голямо население, по-голям отбранително-промишлен потенциал и добре подготвена отбрана в Донбас, Херсонска област и особено в Крим. Като се има предвид умората сред западните поддръжници и непоследователността на тяхната материална подкрепа, Украйна просто не може да спечели такъв тип война“, категорични са от редакцията.

Киев обаче не трябва да се отказва: вместо това е необходим нов подход. По-специално, най-добрата стратегия би била да се пести от използването на живата сила на ВСУ и да се запазят ограничените материали, които те получават от САЩ и европейските си партньори.

"Украйна трябва да коригира начина, по който организира, оборудва и подхожда към войната, като го промени от челна конфронтация с руските сили към асиметричен, партизански подход. Това несъмнено ще доведе до продължаване на битките, но преминаването към неконвенционална война дава на Украйна най-добрия шанс за преодоляване на предимството на Русия... Сега Украйна трябва да намери начин да направи това“, обяснява изданието.

Целта, според авторите, не е да се защити всяко парче земя.

"Когато оборудването и политическият апетит на Русия за война пресъхнат, Украйна може да възобнови директната конфронтация, насочена към изтласкването на руските сили. За украинците, които остават ангажирани с освобождаването на всеки сантиметър от окупираната земя, това ще бъде горчив хап за преглъщане. Но настоящите им цели са просто непостижимо, докато Путин е на власт. Затова Киев няма друг избор, освен да се промени“, обобщава медията.