Върховната Рада на Украйна е приела закон за увеличаване на бюджетните средства с 270,1 гривни (,3 милиарда) за сметка на вътрешни заеми. Общите разходи за сигурност и отбрана ще нараснат до 1,2 трилиона гривни (,55 милиарда) през 2022 г., съобщава народният депутат от фракцията "Глас“ Ярослав Железняк, цитиран от украинската редакция на Forbes.

"За съжаление, това ще включва и печатане на пари“, добавя народният представител.

За да финансират такива обеми заеми и да увеличат дела на държавни облигации, пуснати на пазарна основа, Министерството на финансите и Националната банка на Украйна трябва да засилят координацията помежду си, заяви ръководителят на данъчната комисия Данило Хетманцев. Министерството на финансите ще трябва да набира средства от пазара чрез предлагане на държавни облигации, предимно от банки, както и от компании и население.

По изчисления на Министерството на финансите финансирането на отбранителния сектор е около 30% от БВП, съобщи министърът на финансите Сергей Марченко в интервю за Forbes, коментирайки споменатия проектозакон. Според него международните партньори категорично не дават пари за военни нужди. Собствените приходи, генерирани от икономиката, не са достатъчни дори за финансиране само на военните разходи. "Миналия месец събрахме 87,9 млрд. от данъци и мита. Нямаше възстановяване на ДДС. Военните разходи за месец са приблизително 130 милиарда гривни. Това е всичко. Трябва да покрием разликата, за да финансираме отбраната от други източници. Имаме само един от тях – ценните книжа, които продаваме или на пазара, или на Националната банка“, отбеляза Марченко.

Превод и редакция: Иван Христов