Украинските военноморски дронове показаха висока ефективност при унищожаването на флота на Руската федерация в Черно море. Ключът към техния успех се крие в тактиката, която използват операторите на дронове, пише Forbes.

Както отбелязват от американското списание, Sea Baby са толкова опасни, защото не се опитват да проникнат в обектите на руските кораби един по един или на малки групи, а атакуват през нощта на "вълчи глутници“, както германските подводници по време на Втората световна война.

Но там, където немските подводници плават на групи, те атакуват поотделно, като всеки капитан избира собствените си цели и подходи. За разлика от тях украинските оператори на Sea Baby изглежда внимателно координират атаките си - те потапят и дори преследват руски кораби.

Координираната тактика беше очевидна, когато половин дузина Sea Baby атакуваха "Сергей Котов“ под прикритието на тъмнината. Екипажът на корветата забеляза няколко "морски бебета", които се приближаваха към нея откъм кърмата. Екипажът откри огън. Според един анализ на видеозаписи от атаката, втора група дронове се е възползвала от разсейването на руските стрелци и е атакувала от открития ляв борд на корветата.

Тези флангови дронове не изглежда да са ударили "Сергей Котов". По-скоро те избутаха корветата в открито море край Феодосия. Там се криеше друга група Sea Baby, която очевидно е ударила руския кораб.

Предишният рейд на тези дронове, насочен срещу руския десантен кораб "Цезар Куников" край бреговете на Южен Крим в нощта на 14 февруари, е бил извършен с помощта на подобна тактика, според един от моряците на десантния кораб. Вместо да преследват "Цезар Куников“, дроновете избутаха 4100-тонния кораб настрани.

"Битката продължи 20 минути“, спомня си оцелял. "Четири от 10 военноморски дрона бяха унищожени. Петият дрон удари "Цезар Куников“ в кърмата, като по този начин обездвижи кораба, след което шестият, седмият, осмият и деветият дрон последователно удариха кораба от лявата страна в центъра по-близо до кърмата, с цел да се преобърне. Деветият дрон частично влезе в дупката, направена от предишния дрон, и детонира почти вътре. Десетият дрон остана на разстояние, за да наблюдава нападението и накрая да направи неуспешен подход към влекача за спасяване на оцелелите от "Цезар Куников“.

Тези истории може да не отразяват напълно тактиката, но Морските бебета със сигурност се развиват от експериментални проекти в зрели и високоефективни инструменти за морско противодействие. Така взривяващите се роботизирани лодки стават най-голямата заплаха за Черноморския флот на Русия.