Войната изпразва хазните и на Украйна, и на Русия. Може би по-малко ясно е въздействието върху световния пазар на зърно, особено на пшеница. Това е важно, тъй като цените на пшеницата сега са изкуствено ниски и могат да се върнат във всеки един момент и отново да тласнат инфлацията нагоре, пише Forbes.

Отбелязва се, че и двете страни на войната, които са активни играчи на пазара за износ на пшеница, сега я продават на цени под себестойността.

"Нещо трябва да се промени, за да попречи на Украйна и Русия да поддържат ниски цени на пшеницата, което няма икономически смисъл, тъй като и двете страни продължават да финансират военните разходи“, казва Шон Хакет, автор на доклада за стоките на Hackett Money Flow.

Според него това се случва, защото Украйна и Руската федерация знаят, че получаването на пари в брой сега, дори за сметка на икономическите загуби, има някакъв смисъл. Това е така, защото парите могат да закупят резервни материали, необходими по време на война.

За да се спре процесът на продажба на зърно на намалени цени, са необходими държавни ограничения или самите производители трябва да се откажат от тази идея, пише Хакет.

Преди избухването на войната в края на февруари 2022 г. износът на пшеница от Русия и Украйна представляваше 29% от пазара. Този дял сега е спаднал до 14,3%, според уебсайта на World's Top Exports. Поне част от спада се дължи на необходимостта да се предложат по-ниски цени, за да се напълни държавната хазна. Това обаче отчасти се дължи на липсата на работна ръка и други ресурси за отглеждане на реколтата, подчертава експертът.

Според него сегашната ситуация на пазара на пшеница не може да продължава вечно. В крайна сметка отглеждането на пшеница на загуба ще фалира фермерите.

Времето обаче може да окаже влияние. Първо, вероятно ще има късна слана през първите две седмици на май. Такова събитие вероятно ще навреди на добивите чрез намаляване на предлагането на пшеница. Има също опасения, че ключов развиващ се регион в южна Русия близо до Черно море страда от сухо време, което може да се влоши.

Пшеницата наскоро се търгуваше за 5,62 долара за бушел, според Trading Economics. Това е спад от пика от 7,57 долара, достигнат миналия юли.

"Ако САЩ или Русия бъдат засегнати от прогнозираното неблагоприятно време, експертите очакват цената на пшеницата да се върне към растеж след няколко месеца на спад. Ако и двете се случат, тогава трябва да очакваме още по-висок ръст на цените. Разбира се, времето е трудно да се предскаже, така че инвеститорите трябва да са готови да променят тактиката“, се казва в статията.