Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват FPV дронове с автопилот на американската компания Auterion за унищожаване на руска техника. По данни на американското списание Forbes автопилотът Skynode S е представен миналата седмица, но вече се използва на фронтовата линия в Украйна. Той е "имунизиран“ срещу смущения и има по-висок процент на попадение от хората, управляващи безпилотните летателни апарати.

"Възможността за насочване към цел от разстояние прави заглушаването безполезно; видях няколко бойни видеозаписа, които не мога да споделя от съображения за сигурност, но доколкото мога да преценя, системата изглежда ефективна“, пише авторът на статията.

Според директора на Auterion Лоренц Майер цената на автопилота "е в ценовия диапазон на телефоните с Android, около стотици щатски долари“.

Системата за насочване осигурява оптична фиксация: операторът идентифицира целта и я маркира за автопилота, докато дронът е далеч извън обхвата на заглушаване. След това може да продължи да лети през интерференционния балон, дори ако операторът загуби контакт с него.

"Майер твърди, че тяхната система за насочване с изкуствен интелект, използвана в Украйна, в момента има 100% попадение, в сравнение с 20-40% контролирани от хора FPV. Той не очаква продължителен успех, но вярва, че в бъдеще числото може да достигне 90%“, пише Forbes.

Като се има предвид това, докато текущата версия просто насочва дронове към целта, бъдещите разработки вероятно ще включват функция за избор на точка за прицелване, при която изкуствения интелект избира най-уязвимото място.

Тази технология е способна на много повече, като например укрепване на бомбардировачи и подпомагане на прехващачи.

Skynode S може също така да помогне в битка въздух-въздух, позволявайки на дрона да начертае курс за прихващане, да изпревари противник и да го унищожи без намесата на оператор, като го детонира удар от разстояние.

Пилотът с изкуствен интелект може да помогне и с други задачи. Например, някои опитни FPV пилоти могат да извършват атаки с пикиращи бомби, осигурявайки прецизността на удара на камикадзе, но без да жертват дрона. Основното ограничение е липсата на опитни пилоти. Но скоро ще има и специално приложение за преодоляване на този проблем.