Сражавайки се за спиране на руското настъпление западно от руините на Авдеевка в Източна Украйна, 47-а механизирана бригада на украинската армия загуби още една двойка от най-добрите си бронирани машини американско производство: танк M-1 Abrams и инженерна машина Assault Breacher, пише Forbes.

Загубите може и да не са трайни: по-специално М-1 вероятно може да бъде възстановен, ако инженерите успеят да стигнат до него преди руските дронове. Но загубата, дори и да е временна, подчертава интензивността на битката в Бердичи.

Две седмици след като изчерпаният с боеприпаси украински гарнизон се оттегли от Авдеевка, бивша украинска крепост северозападно от окупирания от Русия Донецк в Източна Украйна, руските 2-ра и 41-ва комбинирана армия насочиха вниманието си към Бердичи и другите села западно от Авдеевка.

47-а бригада - основният оператор на украинските бивши американски гъсенични бронирани машини, включващи първоначално 31 М-1, 90 бойни машини на пехотата М-2 Bradley и вероятно шест щурмовика - се изтегли от Степовое, на северния фланг на Авдеевка, и установи нова отбранителна линия в Бердичи, на пет километра западно.

Там те са срещнали руски щурмови групи, които прилагат тактика в стил "Банзай". Всяко руско нападение включва няколко групи бойни машини - напоследък колесни БТР-80, които след тежък въздушен обстрел от изтребители-бомбардировачи на руските ВВС, хвърлящи 1000-килограмови плаващи бомби, се насочват към украинските линии.

Екипажите на БТР на практика предизвикват украинците да изстрелят част от намаляващите си артилерийски боеприпаси, които са в отчаян недостиг.

Автомобилите свалят пехотата на някоя отбранителна позиция - обикновено изоставена сграда - и се отдалечават. Пехотата се подготвя за прииждащите безпилотни самолети с експлозиви, както и за неизбежната украинска контраатака, докато чака втора, трета и дори четвърта руска щурмова група да се присъедини към тях.

Целта на руснаците е да прехвърлят достатъчно войски, за да създадат позиция в украинските линии. Целта на украинците е да унищожат руските щурмови отряди веднага след пристигането им. За 47-а бригада това означава да разположи М-1 и М-2 под прикритието на безпилотни самолети и с подкрепата на миночистачи Assault Breachers, за да се доближи до слабо подкрепената руска пехота.

Това е опасна работа за уморените войници от 47-а бригада, които са в бойни действия практически без прекъсване в продължение на девет месеца. Само през последните две седмици бригадата е загубила два М-1, няколко М-2 и два Assault Breacher: може би пет процента от най-добрите си бронирани машини. Не е ясно колко от екипажите са се спасили, преди превозните им средства да изгорят.