Ракетният корвет "Циклон“ на руския флот влезе в състава на Черноморския флот през юли 2023 г., а на 19 май украинска ракетна атака потопи този кораб от клас "Каракурт“ в Севастопол. Друг Каракурт, недовършеният Асколд, беше повреден по време на ноемврийска украинска ракетна атака срещу корабостроителница в Керч в Крим.

"Руското военноморско ръководство трябва да бъде много загрижено за бъдещето на Черноморския флот, тъй като Украйна извежда от експлоатация руски военни кораби по-бързо, отколкото Русия може да построи нови или да ги подсили с кораби от други регионални флотове“, пише Forbes.

Докато Турция блокира преминаването на военни кораби през пролива Босфора, който свързва Средиземно море с Черно море, единственият начин за руснаците да укрепят Черноморския флот е да прехвърлят по-малки кораби в Черно море по река - или да ги строят в черноморските корабостроителници.

В същото време, отбелязва Forbes, през април украинските специални сили са извършили диверсия на руската ракетна корвета "Серпухов“ в Калининград на Балтийско море. Тази корвета от клас Буян беше един от малкото руски военни кораби, достатъчно малки, за да достигнат Черно море през канали, Волга, Дон и след това Азовско море.

Освен повредения Асколд и потъналия Циклон, още пет "каракурта“ се строят в корабостроителници в Крим или на Волга. И има всички основания да се очаква, че тези корвети също ще станат обект на атака, когато се присъединят към флота в близко бъдеще, пише изданието.

В края на краищата украинците са разработили — или са придобили от своите чуждестранни съюзници — набор от противокорабни боеприпаси с голям обсег. По-специално, Украйна разполага с дронове и морски безпилотни летателни апарати, както и ракети с голям обсег на действие "Нептун". В допълнение Обединеното кралство и Франция предоставиха на Украйна крилати ракети с въздушно изстрелване Storm Shadow и SCALP-EG, които могат да достигнат 250 км; САЩ също дариха няколко модела наземни ракети, по-специално M48 с обсег от 270 км или M57 с обсег от 300 км с бойни глави от 200 килограма и достатъчна точност, за да поразят кораби в пристанището.

Последният неделен рейд, който потопи "Циклон“, включваше атака с използване на ракети M48 или M57, отбелязва Forbes, припомняйки, че Украйна е получила повече от 120 ATGM в две партиди - едната миналата есен, другата през април.

"Руската противовъздушна отбрана беше безсилна да спре тези ракети. Това е зловещо развитие за руското военноморско командване, което се бори да запази останките от Черноморския флот", пише изданието.

Както отбеляза Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, ако ATACMS принуди руснаците да изтеглят военни кораби от Севастопол, трудно е да си представим, че базата ще остане полезна за руснаците. Според него руското командване може да няма друг избор, освен да изтегли всички оцелели кораби в пристанища в Южна Русия, които са извън обсега на ATACMS.

"Въпреки това, тези пристанища все още са в обхвата на украинските дронове – така че не са напълно безопасни. Но в сравнение с ATACMS, дроновете са лесни цели за руската противовъздушна отбрана. Това, което е останало от Черноморския флот, може да издържи малко повече срещу дронове, отколкото срещу ракетите", подчертава Forbes.