За втори път в рамките на седмица украински дронове атакуваха руската задхоризонтна радиолокационна станция "Контейнер“ в Ковилкино, Република Мордовия, разположена на почти 700 километра от границата. По данни на американското списание Forbes миналата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са се опитали да ударят радара с дронове, но са пропуснали целта. На 17 април те опитаха отново – този път по-успешно.

"Фактът, че украинците трябваше да изпратят повече от един дрон към "Контейнер“, подчертава колко трудно е да се удари радар, разположен на стотици километра от границата на Украйна и чиито компоненти са разпръснати на голяма територия. Не трябва да се очаква, че "Контейнер“ ще бъде унищожен лесно. Но украинците ще продължат да атакуват уникалния радар“, пише Forbes.

Въпреки че този вид радар не е толкова точен като конвенционалния, неговият обхват го прави неуязвим за всички, освен за повечето ударни оръжия с голям обсег, които малко държави притежават.

Но Киев успя да разработи напълно нови типове безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които проникват на територията на Русия на разстояние до 1000 километра, нанасяйки удари по въздушни бази, щабове, петролни складове и стратегически предприятия.

"Твърде рано е да се каже дали ударът на дрона е нанесъл щети на "Контейнер“ и колко сериозен е бил той. Дори събарянето на една или повече приемни кули няма да извади от строя радара. Ако украинците са били умни, опитни и късметлии при провеждането на удара, те биха могли да се насочат към центъра за радарен контрол, без който кулите са безполезни“, отбелязва Forbes.

След две атаки за една седмица може да се каже с увереност, че украинците са решени ако не да унищожат, то да потиснат "Контейнер“, обобщава изданието. Отбелязва се, че това най-вероятно е част от по-широка стратегия, целяща да направи украинското въздушно пространство по-безопасно за украински военни самолети, включително F-16, като същевременно заслепява руските системи за противовъздушна отбрана от удари с дронове.

Задхоризонтният радар е способен да открива цели на много големи разстояния, обикновено от стотици до хиляди километри, отвъд радарния хоризонт - това е границата на обхвата на конвенционалния радар.

"Контейнер“, който има обхват от 3000 километра, е единственият руски задхоризонтен радар, насочен на запад за наблюдение на европейското въздушно пространство. Други радари сочат на север от руската част на Арктика.