За повече от две години война Украйна получи около 700 танка от съюзниците. Но в същото време украинците са установили системна работа за реконсервация и модернизиране на танковете Т-64 и затова украинските въоръжени сили все още имат доста танкове на въоръжение, въпреки тежките загуби през две години на пълномащабна война, пише Forbes.

Изданието дава пример със 150-та механизирана бригада, която е сформирана едва през октомври миналата година. Бригадата е оборудвана с модернизирани танкове Т-64БВ модел 2017 г.

"Това е добър знак в условията на пълномащабна война, която тече вече трета година. Украинската армия отчаяно се опитва да получи достатъчно бойни машини на пехотата и бронетранспортьори – бойни таксита на пехотата, казано по-просто – но поне разполагат с достатъчно танкове“, отбелязва медията.

Т-64 е класически танк от Студената война: 42 тона тегло, дизелов двигател, стотици милиметри броня, трима души екипаж и 125 мм оръдие с автоматично зареждане. Заводът Малишев в Харков произвежда нови Т-64 между 1963 и 1987 г. С разпадането на СССР Украйна наследи около 3000 от тези танкове.

През годините на независимост заводът в Малишев е модернизирал около хиляда Т-64 за постоянна употреба от войските. Какво се е случило с останалите все още е въпрос на спекулации и в същото време е вероятно обяснение защо украинските въоръжени сили не остават без танкове на третата година от пълномащабна война, а новите бригади са оборудвани с нови Т-64БВ.

Както отбелязва Forbes, с началото на войната през 2014 г. Украйна започна да вади стари Т-64 от складовете в цялата страна, процес, който почти сигурно се е ускорил значително през 2022 г.

Заводът в Малишев претърпя сериозни щети през първите седмици на войната, но украинската индустрия се адаптира - разпръсна съществуващото промишлено оборудване и създаде нови цехове в по-малко уязвими градове. В същото време Киев подписа споразумения за ремонт и модернизация на Т-64 със заводи в Полша и Чехия.

"Разширяването и частичният аутсорсинг на украинската танкова индустрия обяснява защо след загубата на около 300 Т-64 в битка украинската армия все още разполага с достатъчно машини, за да поддържа съществуващите бригади и да оборудва нови“, пише изданието.

В същото време всеки "нов“ Т-64 е старо тяло с модерна оптика и оборудване за управление на огъня. Ето защо Т-64 е в известен смисъл ограничен ресурс, който ще се изчерпи с времето.

Но не скоро. Forbes изчислява, че съветските запаси от Т-64 ще стигнат за още няколко години активна война, ако нивата на украинските жертви останат около сегашните. И на този фон Украйна се съгласява да започне производство на западни танкове на своя територия и продължава да получава готови танкове от партньори.