Руснаците се опитват да обяснят, че техният танк Т-90М "Пробив" е успял да "оцелее" след удар на ВСУ с американската преносима противотанкова ракетна система Javelin. Но тази информация "не отговаря на действителността" според военни анализатори, които настояват за неизправност на боеприпасите, пише Forbes.

Посочва се, че според изводите на анализаторите бързо потушеният пожар в танка, който руснаците предават като следствие от удара с Javelin, всъщност е причинен от "неизразходвано гориво от снаряда" на самия танк след изстрелването му.

"Когато стана ясно, че никой не вярва на първоначалната история, руснаците започнаха да я пренаписват", се твърди в публикацията. - Това изглежда е част от руската тенденция да се представят случаите на Т-90М на ръба на катастрофата като успешни истории."

Новото "обяснение" е, че Javelin е загубил насочване и се е разбил там, където е имало дим ... няколко парчета шрапнел са попаднали в кулата през оръдието".

Forbes посочва, че понастоящем няма кадри, на които Т-90М действително да унищожава цели или да печели битки - нещо, което може да се противопостави на известното видео, на което американска бойна машина на пехотата M2 Bradley обстрелва възхвалявания руски танк.

"Освен това ВСУ продължава да публикува многобройни видеоклипове, на които се вижда как Т-90М са поразени, най-вече от малки безпилотни самолети", допълва изданието.

Forbes по-рано публикува статия, в която посочва, че ВСУ са ударили Т-90М с евтин дрон. Тогава изданието съобщио как руският танк Т-90М "Пробив", който Путин нарече "най-добрият в света", попаднал в кратер от удар с КАБ и той се превърна в капан за него. Украинските военни се възползваха от ситуацията и удариха танка с дрон-камикадзе.