Екипажите на МиГ-31 са свалили редица украински самолети с мощни ракети въздух-въздух през последните седмици, според колумниста на Forbes Дейвид Екс.  Авторът на статията отбелязва, че украинските изтребители и ракети не разполагат с достатъчно скорост, обхват и височина на полета, за да отблъснат руската машина.

Не е тайна, че руските ВВС така и не успяха да постигнат въздушно превъзходство над Украйна.

Строго наети, изпитващи остра нужда от прецизно насочвани оръжия и поразени от суровата украинска противовъздушна отбрана, руските въздушно-космически сили (ВКС) в най-добрия случай се задържат само над Украйна – въпреки че превъзхождат нейните военновъздушни сили в изтребители и щурмови самолети с десет до един.

Но това не означава, че руснаците правят всичко погрешно. Три полка от най-добрите прехващачи в арсенала на ВКС - двудвигателни двуместни МиГ-31БМ - печелят там, където губи останалата авиация.

Извършвайки отбранителни полети на голяма надморска височина по непрекъснато променящата се фронтова линия, екипажите на МиГ-31 свалиха редица украински самолети през последните седмици с мощни ракети въздух-въздух R-37M Vympel. Украинските изтребители и ракети нямат скоростта, обхвата и височината на полета, за да отвърнат на удара.

Отбранителните патрули на ВКС "се доказаха като много ефективни срещу украински щурмови самолети и изтребители, като особен проблем са ракетите въздух-въздух с голям обсег на действие МиГ-31БМ и Р-37М", пишат Джъстин Бронк, Ник Рейнолдс и Джак Уотлинг в нов доклад на Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания в Лондон.

Излетял за първи път през 1975 г., 24-тонният МиГ-31 е рядък звяр. Това е по-нататъшно развитие на класическия МиГ-25 от Студената война, който руснаците са проектирали специално за прихващане на свръхзвукови бомбардировачи с ядрено оръжие на ВВС на САЩ. Днес около 90 модернизирани МиГ-31БМ са на въоръжение в три полка, поне единият от които е дислоциран в авиобазата Белбек в окупирания Крим само за полети над Украйна.

МиГ-31 лети по-високо, по-бързо и по-далеч от Су-27, най-добрите прехващачи в украинските ВВС. Този изтребител в тежка категория има таван от 18 километра, обсег от 720 километра и скорост до Mach 2,5.

От командната си височина екипажите на МиГ-31 намират цели с помощта на РЛС "Заслон" и ги обстрелват с ракети Р-37М от разстояние до 320 километра, въпреки че оптималният обсег не надвишава 130. Украинските Су-27 са въоръжени с ракети  R -27s на същото конструкторско бюро "Vympel", чийто обхват не надвишава 80 километра.

Когато украинската армия започна двойно контранастъпление на изток и юг в края на август, ВКС извършиха денонощни патрули в осем зони над Украйна, като всеки патрул се състоеше от двойка МиГ-31 или Су-35 .

Патрулите преследваха украински щурмови самолети Су-25, Су-24 и МиГ-29, които поддържаха контранастъплението. Външни анализатори потвърдиха, че от началото на контранастъплението в края на август Украйна е загубила четири МиГ-29, шест Су-25 и един Су-24, както и един Су-27.

Колко от тях са били свалени от екипажите на МиГ-31 не е ясно, но вероятно няколко. "През октомври VKS произвеждаше до шест R-37M на ден", пишат Бронк, Рейнолдс и Уотлинг. "Изключително високата скорост на ракетата, съчетана с много голям работен обхват и глава за самонасочване, проектирана да поразява на ниска височина цели, предотвратява успешното избягване на удари.

Един МиГ-31 ВКС е отписан след инцидент в Крим. Иначе екипажите на прехващачите в настоящия конфликт не са засегнати. Те стрелят по украинците, които не могат да отвърнат.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ