В сряда Швеция неочаквано обяви, че ще прехвърли на Украйна самолет за радиолокационно разузнаване и контрол (ASC 890). Този вид машина е оборудвана със система за предаване на данни Link 16, гарантираща сигурен обмен на данни с изтребители F-16, които Украйна скоро трябва да получи. Но руснаците ще тръгнат "на лов“ за ASC 890 още от първия му ден в Украйна, предупреждават в редакцията на американското списание Forbes.

Самолетите за радиолокационно разузнаване и контрол са много уязвими. Това може да се потвърди и от самите ВКС на Русия, които влязоха във войната срещу Украйна с осем или девет оперативни самолета А-50 и загубиха два от тях след удари на Украйна. Военните на Киев дори удариха завода, където се произвеждат и ремонтират А-50.

Произведен в Швеция самолет може да се окаже дори по-уязвим от A-50, отбелязва изданието.

"А-50 има четири реактивни двигателя с максимална скорост от 560 мили в час (около 900 км в час – бел. ред.) и таван от 39 000 фута (около 12 километра). Saab 340 е двумоторен турбовитлов самолет, който лети със скорост над 300 мили в час (около 480 км в час) и се издига на височина не повече от 25 000 фута (7,6 километра). Използва най-мощната ракета въздух-въздух в 27-месечната война на Русия срещу Украйна – Р-37М, чийто обсег на полет достига над 300 километра“, поясняват в материала.

Големият обсег на Р-37М, съчетан с много високите характеристики и високата работна височина на МиГ-31БМ, му позволява да бъде до голяма степен свободен да заплашва украинските самолети, отбелязва Кралският институт за отбранителни изследвания на ООН.

Самото присъствие на руски самолети, въоръжени с P-37M, неведнъж е принуждавало украинските изтребители да се отказват от мисии и вместо това да търсят прикритие. Заслужава да се отбележи, че тромавият Saab 340 не е чак толкова маневрен.

Самолетите ASC 890  не могат да се скрият. По същество те са радарни платформи. Когато радарите са изключени, те не си вършат работата. Но радарът не само открива цели - той също може да превърне самолета в такава.

"Може да се каже, че всеки път, когато Saab 340 излети, руснаците ще знаят за това. Не напразно ВВС на САЩ изоставят традиционните самолети за радиолокационно разузнаване и контрол за сметка на сателити“, подчертава изданието.

Дори и с оглед уязвимостта на тези самолети, украинските ВВС никога няма да се откажат от ASC 890. Но за да избегнат незабавната загуба на самолета, те ще трябва да намерят начин да намалят заплахата от руски ракети, пред които ще се изправи самолетът.

Това може да означава, че той ще лети рядко и радарите му ще бъдат изключени до последната възможна секунда. Това също може да означава, че полетите ще се извършват в най-безопасната част на въздушното пространство - в Западна Украйна, по границата с Полша.