"Настойчивостта и късметът на руски оператор на дрон се отплатиха в събота или малко преди това, когато той откри край Покровск в Източна Украйна украински конвой, включващ, както изглежда, поне две монтирани на камион четирицелеви установки за ракетна батарея земя-въздух Patriot", пише Forbes.

В отговор по-бързо от обичайното екипажът на руската хиперзвукова ракета земя-повърхност "Искандер" се прицели - и нанесе директно попадение в украинския конвой от потенциално стотици километри. Две от очевидните пускови установки на Patriot се взривиха, като почти сигурно екипажите им загинаха.

Това е първият случай през двегодишната война на Русия срещу Украйна, когато руснаците успяват да открият и насочат част от украинска батарея Patriot. И за руснаците попадението не можеше да дойде в по-ключов момент.

През последния месец украинските батареи Patriot са свалили дузина изтребители-бомбардировачи на руските военновъздушни сили, което намалява въздушното предимство на Русия, докато войната навлиза в третата си година.

"Всъщност е възможно пусковите установки и екипажите, които "Искандер" порази тази седмица на 32 км от фронтовата линия, да са същите, които свалиха много от тези руски самолети. Възможно е въздухът над Източна Украйна да е станал много по-безопасен за руснаците", пише авторът на статията.

Украинската противовъздушна отбрана със сигурност е в недоумение. Противовъздушната отбрана, която е под контрола на военновъздушните сили, разполага само с три батареи Patriot - вероятно с радари и между четири и осем пускови установки - плюс четири резервни пускови установки. Две батерии и две резервни пускови установки идват от Германия, Съединените щати даряват една батерия, Нидерландия дарява две пускови установки.

Всичко това означава, че украинците са загубили - при едно бедствие - до 13% от своите пускови установки Patriot. Или седем процента, ако украинските батареи имат по осем пускови установки.

Всичко това означава, че украинците са загубили - при едно бедствие - до 13% от своите пускови установки Patriot. Или седем процента, ако украинските батареи имат по осем пускови установки.

Мобилните пускови установки са критични компоненти - заедно с радарите, командните пунктове и ракетите за зареждане - на най-добрата противовъздушна отбрана на Украйна. Ракетите Patriot PAC-2 са свалили потенциално десетки руски самолети и, ако се вярва на украинските твърдения, стотици безпилотни самолети и ракети. Маневрената ракета PAC-2 има обсег до 144 км.

По ирония на съдбата Patriot редовно сваля хиперзвуковите ракети "Искандер". Но само когато батареите са разгърнати и в готовност, а не се придвижват от една огнева позиция до друга.

Не е ясно защо украинските екипажи на Patriot не са имали собствено прикритие за противовъздушна отбрана, докато са пътували. Възможно е украинските военновъздушни сили да са прекалено разтегнати, за да защитават украинските градове и сухопътните войски, а също и да се защитават сами.

Макар че, за да е ясно, се появяват пукнатини и в покритието на въздушната отбрана на сухопътните войски. Само тази седмица руснаците заявиха за още едно първо в историята си убийство: локализиране с дрон и поразяване с още един "Искандер" на пускова установка на високоподвижната артилерийска ракетна система на украинската армия.

Колкото и да е била претоварена украинската противовъздушна отбрана преди руснаците да взривят две от пусковите установки Patriot и вероятно да убият опитните им екипажи, сега тя е още по-претоварена . И може да се окаже, че трудно ще успеят да заменят загубените пускови установки.