В понеделник, 31 октомври, Русия е изстреляла различни видове ракети и БПЛА по територията на Украйна. Общата им стойност е около 760 милиона долара, пише американското списание Forbes.

За един час в онази сутрин руснаците, според изданието, са изстреляли следните видове ракети по Украйна: 55 крилати ракети Х-101, 22 зенитни ракети С-300, една авиационна ракета Х-59 и пет БПЛА от различни типове.

За да изчисли цената на тези ракети, Forbes използва следните оценки: цената на ракетата X-101 е 13 милиона долара, зенитната ракета за С-300 е 2 милиона долара, а БПЛА от различни типове заедно с ракетата Х-59 са около 1 млн. Общата стойност на всички изстреляни на 31 октомври ракети и дронове е около 760 милиона долара“, отбелязва списанието.

Сутринта на 31 октомври руските въоръжени сили извършиха няколко вълни ракетни атаки по критични инфраструктурни обекти, разположени в различни региони на Украйна.

Първоначално беше съобщено, че от района на Волгодонск на Ростовска област на Русия и от северната част на Каспийско море от стратегически авиационни ракетоносци Ту-95/Ту-160 са изстреляни повече от 50 крилати ракети Х-101/Х-555 , като 44 от тях са елиминирани.

По-късно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че Руската федерация е използвала срещу украински цивилни цели 55 крилати ракети Х-101, една управляема въздушна ракета Х-59 и четири ирански дрона-камикадзе Шахид-136.

В резултат от ударите пострадаха електрически подстанции, водноелектрически и топлогенераторни съоръжения, възникнаха проблеми с електро- и водоснабдяването в много райони на Украйна.