"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса

На 4 април руски полкове атакуват Часов Яр, украинска крепост западно от Бахмут в Източна Украйна. Целта им е да превземат или да изравнят със земята града и да прекъснат основните линии за снабдяване, свързващи украинските бригади нагоре и надолу по източния фронт на по-широката война на Русия срещу Украйна.

Превземането на почти безжизнения град, в който някога са живели 12 000 души, не би трябвало да е страшно трудно за числено превъзхождащата - и по-тежко въоръжена - руска армия в Украйна. Но 10 седмици по-късно руската атака е в кървав застой, като руснаците са завзели може би няколко десетки постройки от общо няколко хиляди в Часов Яр.

По-лошото за руснаците е, че украинска контраатака южно от Часов Яр през последните дни изтласка руските сили от село Клещеевка, една от южните опори на клещите, които руските сили се опитват да формират, за да обкръжат Часов Яр.

Украинската отбрана на Часов Яр, водена от 41-ва и 67-ма механизирана бригада, 56-та моторизирана бригада и 5-та щурмова бригада, както и от 241-ва бригада на териториалната отбрана, не оправда очакванията. Още в края на май украинската аналитична група Frontelligence Insight прогнозира, че Часов Яр "в крайна сметка ще бъде загубен от руските сили".

Въпреки че това все още може да се случи, тенденциите не изглеждат добри за руснаците около Часов Яр. Те не са избрали точния момент.

В началото на април украинските бригади изпитваха отчаян недостиг на боеприпаси - най-вече заради републиканците в Конгреса на САЩ, които от октомври блокираха по-нататъшната помощ за Украйна. "Артилерията ни мълчеше", споделя пред Kyiv Independent войник от 5-та щурмова бригада на име Дмитрий.

В същото време 67-а механизирана бригада, която тогава защитаваше най-уязвимия район на Часов Яр - неговия район с каналите на откритата източна страна на канала Донбас - се стопи. Разследващите от Министерството на отбраната в Киев бяха установили дълбока дисфункция в командния състав на бригадата, което накара министерството да разформирова бригадата и след това да я възстанови - процес, който отне седмици.

Преди два месеца украинският гарнизон в Часов Яр беше слаб. Противовъздушната му отбрана разполагаше с толкова малко ракети, че щурмовите самолети Су-25 на руските военновъздушни сили можеха да прелетят само на няколко км от града, за да изстрелят ракетите си - нещо, което само няколко месеца по-рано би било почти самоубийствено за пилотите им. Руските дронове с поглед от първо лице бяха гъсто разположени в небето.

През първите няколко седмици на боевете през април руският 1-ви армейски корпус и съседните му части напредват на няколко километра северно и южно от Часов Яр, като в крайна сметка окупират Клещеевка и Иванивское. За да превземат последното село, руснаците обсипват украинска рота с безпилотни самолети FPV и убиват или раняват 80 % от 70-те ѝ войници.

Но след това всичко се промени. В края на април републиканците отстъпиха и на 24 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за нова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара. В рамките на няколко дни огромни пратки с американски боеприпаси бяха на път към Украйна.

Скоро руснаците задълбочиха грешката си. Вместо да подсилят силите си на изток, на 10 май те започнаха вероятно символична офанзива в Северна Украйна. Това е Денят на победата в Русия - денят, в който руснаците празнуват поражението на нацистка Германия от Съветския съюз през Втората световна война.

Северната групировка на руските сили се сблъсква челно със съединение от украински механизирани бригади. Оттогава северното бойно поле се е превърнало в смъртоносен капан за руската пехота.

Сраженията в и около Часов Яр продължават. Но за първи път от седмици нито една от страните не получи голямо предимство в огневата мощ. А украинците имаха естественото предимство, което всички отбраняващи се армии имат пред атакуващите. Те можеха да се окопаят и да изчакат на височината на Часов Яр, докато руснаците се налагаше да напуснат относителната безопасност на собствените си окопи и бункери и да прекосят ниско разположената открита местност.

Гората около района на канала предлага известно прикритие от постоянно присъстващите украински безпилотни самолети. Преминаването през самия канал обаче означава да напуснете гората и да се втурнете по един от двата сухопътни моста, които пресичат канала.

Именно тук, при тези сухопътни мостове, украинските дронове и артилерия избиват атакуващите руснаци. Когато някои руснаци търсят убежище в дълги широки водопроводни тръби, украинските дронове пускат гранати през дупки в тръбите.

Една от атаките на 3 юни е типична. Руски брониран влекач МТ-ЛБ успява да премине с висока скорост през канала северно от Часов Яр и да хвърли отряд пехотинци. Но всичко това е било напразно. Докато украински дрон за наблюдение гледа, украински безпилотни самолети FPV се вряза в пехотата.

МТ-ЛБ внезапно се отдалечава на изток, по-дълбоко в украинската територия, където шансът му да оцелее е почти нулев. "Може би екипажът се е обърнал" - предполага Джон Харди, анализатор във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон.

Дори и руснаците да успеят да се прегрупират, превземането на Часов Яр след понасянето на потенциално хиляди жертви може да представлява пирова победа - т.е. победа, която се е саморазрушила. "Динамиката на бойното поле показва, че нападението вече взема големи жертви от руските сили", отбеляза Frontelligence Insight през май.

Това "води до загубата на десетки превозни средства, както и на въздушнодесантни войски", допълва групата, "които ще са необходими на Русия, за да продължи напред, след като превземе града".