Импровизираните бойни машини на пехотата БМП-1ЛБ, които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) създават на базата на транспортьорите МТ-ЛБ, често се движат не по-бързо от скоростта на обикновен войник, отбелязва американското издание Forbes.

На фона на недостига на военна техника ВСУ масово преоборудват транспортьорите МТ-ЛБ в бойни машини на пехотата. Получените машини BMP-1LB могат да транспортират до осем души, но имат няколко сериозни недостатъка. Например, допълнителният слой броня влияе върху подвижността на превозното средство, така че при движение през гористи местности скоростта на бойната машина на пехотата може да бъде равна на скоростта на вървящите войници, уточнява авторът на статията Дейвид Екс.

В допълнение, БМП-1ЛБ, която струва приблизително 400 000 долара, е "много крехка и податлива на заглушаване“, пише Eкс. Той обяснява, че за разлика от обикновените бойни машини на пехотата с две картечници, БМП-1ЛБ е въоръжена само с една, която става безполезна в битка, ако машината затъне.

В статията се подчертава, че в началото на войната ВСУ са разполагали с около 1200 бойни машини на пехотата: повечето от тях бивши съветски БМП-1. Двадесет месеца по-късно Русия е унищожила или пленила близо 700 от оригиналните БМП. "Тези загуби не са единствената мотивация за разработването от страна на украинците на импровизирана бойна машина, но те са големи“, обяснява авторът.

Екс отбелязва, руснаците също се сблъскват с подобен проблем: те са загубили 2500 от 5200-те БМП-та, с които са разполагали преди началото на войната. Ето защо и те са извадили от складовете стари бронирани превозни средства и са ги оборудвали с "всички оръжия, които са им под ръка“.