Богатството на американските милиардери е намаляло с общо 660 милиарда долара през 2022 г. Според Forbes най-богатите хора в света са загубили общо над 2 трилиона долара тази година. Така почти една трета от загубите са на американци.

Според изданието губещ номер едно за годината е Илон Мъск, чиито активи са намалени със 115 милиарда долара, основно заради падащите цени на акциите. Tesla, SpaceX и Twitter понижиха позицията на най-богатия човек в света преди два месеца. Но с нетна стойност от 139 милиарда долара Мъск остава най-богатият американец.

Джеф Безос, основателят и главен изпълнителен директор на компанията за интернет търговия Amazon, който е номер две в списъка на американските милиардери, претърпя загуба от 80 милиарда долара тази година. Към 27 декември състоянието му е 106 милиарда долара.

Марк Зукърбърг, основател на Facebook и главен изпълнителен директор на Meta, компанията майка на социалните медии, е трети в списъка на засегнатите американски милиардери. Той е загубил почти една трета от състоянието си и се е свил от 78 милиарда на 42 милиарда долара.

Съоснователят на Google Лари Пейдж е надолу със 76 милиарда долара, след като загуби 40 милиарда долара, докато Фил Найт, президент на компанията за спортни стоки Nike, загуби 18 милиарда долара до 27 декември и разполага с 45 милиарда долара, което поставя Пейдж и Найт пред Марк Зукърбърг в класацията на Forbes на най-богатите американци.