Украйна активно използва ракети ATACMS за унищожаване на руски цели в Крим. Включително системи С-400, пише Forbes.

Например в средата на май украинските военни изстреляха мощен залп от 10 американски ракети по руската база Белбек край Севастопол в Крим. Ударът нанесе значителни щети - снимки от земята потвърдиха, че са унищожени радар и две пускови установки на противовъздушната батарея С-400. Съобщава се също, че ракетите са повредили четири военни самолета на близко военно летище.

Не е изненадващо, че руснаците бързо замениха унищожените компоненти на С-400, но не толкова отдавна Украйна удари батерията на С-400 в Белбек. Неидентифицирани боеприпаси, вероятно същите M39A1 ATACMS, също са поразили две други батареи за противовъздушна отбрана наблизо: друга С-400 и С-300 с по-малък обсег.

"По време на удара бяха използвани най-малко 10 ракети ATACMS и руската система за противовъздушна отбрана не успя да прихване нито една от тях“, казват от украинския Център за отбранителни стратегии.

Отбелязано е, че са унищожени два радара - по един от батареите С-300 и С-400. Информацията за третия радар не беше уточнена.

Белбек се превръща в капан за изтощение на най-добрата система за противовъздушна отбрана на руските въздушно-космически сили. Украйна унищожава свежи ракетни батареи приблизително толкова бързо, колкото могат да бъдат разгърнати, пише изданието. Руснаците вече са загубили два командни пункта на С-400, четири радара и 16 пускови установки, което анализаторите на Oryx могат да потвърдят.

"Общо украинските ракетни удари може да са унищожили части от четири или пет батареи С-400. По ирония на съдбата С-400 са проектирани като противоракетни, но очевидно не работят. (...) Руските въздушно-космически сили имат повече от 50 батареи С-400. Но батареите са безполезни за военните операции на Русия в Украйна, ако не могат да издържат на украински ракетни атаки, колкото повече С-400 разполагат руснаците в Украйна, толкова повече С-400 ще загубят“, подчертават от Forbes.

Някои руски наблюдатели се опасяват, че предстоят много по-сериозни атаки. Ако украинците следват американската ударна доктрина, тогава първо се атакуват батареите на ПВО. След това ще влезе в действие "авиация на базата на F-16, под крилете на която има широка гама боеприпаси“, казва един от руските блогъри.

"Първите F-16 – бивши датски модели – трябва да пристигнат в Украйна през следващите седмици. Не се изненадвайте, ако изтребители бързо започнат да нанасят удари по руски бази в Крим. Бази, чиято противовъздушна отбрана е постоянно отслабена от баражни обстрели на ракети ATACMS“, обобщава изданието.