Руските власти не коментират унищожаването на руската военновъздушна база в Крим, но бързо намериха виновника за нанесените щети на авиобазата, където се намираше основната ударна сила на Черноморския флот на Руската федерация - 43-ти морски десантно-щурмов авиационен полк, съобщава местната медия ForPost.

Украинското издание "Факти" пък публикува коментара на украинския журналист Юрий Бутусов, който по-късно написа във "Фейсбук“ за уволнението на Игор Осипов, командир на Черноморския флот на Руската федерация. На негово място е назначен вицеадмирал Виктор Соколов.

"Според руски източници командирът на Черноморския флот на Руската федерация адмирал Игор Осипов е бил уволнен“, пише Юрий Бутусов. "Това е най-добрата демонстрация на катастрофалните последици за Русия от експлозиите в авиобазата край село Новофедоровка в окупирания Крим. В авиобазата е базирана основната ударна сила на Черноморския флот на Руската федерация – 43-ти морски десантно-щурмов авиационен полк. На 9 август в резултат на едновременни взривове на два склада за боеприпаси, според космически снимки, са унищожени 8 руски бойни самолета, според минималните оценки, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - 9 самолета.

Фактически 43-ти полк е разгромен. Унищожени са приблизително половината от боеспособните самолети и по-голямата част от боеприпасите, които също са много скъпи, нанесени са големи щети на инфраструктурата на авиобазата.

Министерството на отбраната на Руската федерация обаче изобщо не признава никакви загуби, а руските власти просто не коментират данните от космическите снимки и се правят, че нищо не се е случило, въпреки че целият свят говори за успешна и ефективна атака на Украйна срещу руската авиобаза. Руската пропаганда мълчи и се опитва да пренасочи към някакви други информационни поводи. Кремъл демонстрира абсолютна безпомощност и загубата си в информационната война. И Путин, и неговият говорител Песков мълчат, но как да се обясни как това се вписва в изявленията на ръководителя на Руската федерация, че "специалната операция протича по предварително одобрен план“? Оказва се, че Русия не е в състояние надеждно да защити Крим.

Интересното е, че дори след унищожаването на флагманския крайцер Москва, на който адмирал Осипов държеше знамето си, той не беше отстранен от поста си. Но след експлозиите, в резултат на които според Министерството на отбраната на Руската федерация не е имало загуби, адмиралът загуби поста си.

Съдейки по характера на експлозиите, авиобазата най-вероятно е била взривена в резултат на успешна диверсия от украинците. Други попадения няма, почти едновременно гръмнаха два далечни склада.

За нов командир на Черноморския флот, според руски медии, е назначен вицеадмирал Виктор Соколов“, пише Бутусов.

Превод и редакция: Иван Христов