Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пристигне днес следобед на посещение в Република Северна Македония, с което ще започне обиколката си в региона на Западните Балкани, съобщава електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

Фон дер Лайен ще бъде посрещната от премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, съобщиха от правителствения отдел за връзки с обществеността. В делегацията, водена от Ковачевски, са вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на външните работи Буяр Османи и министърът на икономиката Крешник Бектеши.

Основното послание, което председателят на Европейската комисия ще отправи, е ангажиментът на ЕС към европейската интеграция на региона. Обиколката й из страните от Западните Балкани е в контекста на войната в Украйна и енергийната криза, като целта е да предаде на региона, че е важен за ЕС, съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер.

"Това посещение, разбира се, се провежда в специален контекст, който е на последователни кризи - първо Ковид-19, а сега войната в Украйна и нейните последици“, допълни Мамер.

Както самата Фон дер Лайен обяви миналата седмица от Страсбург, една част от помощта в областта на енергийната криза ще бъде включването на страните от Западните Балкани за съвместно закупуване на енергия със страните от ЕС. Тази платформа има за цел да засили сътрудничеството между държавите и да намали конкуренцията между страните на енергийния пазар.

"Посланието е солидарността на ЕС с региона, ангажираността чрез програми, насочени към насърчаване на инвестициите и волята за продължаване на сътрудничеството с целия регион“, обобщи говорителят на ЕК.