Обединеното кралство и ЕС навлизат в последния етап от преговорите относно правилата за търговия след Брекзит за Северна Ирландия и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с крал Чарлз III, съобщава изданието Politico.

Фон дер Лайен ще участва в това, което Даунинг стрийт нарича "окончателни" разговори с британския премиер Риши Сунак за сделка преди планираната съвместна пресконференция.

Говорител на Бъкингамския дворец изтъкна, че "кралят има удоволствието да се срещне с всеки световен лидер, ако той посещава Великобритания, и съветът на правителството е той да го направи“.

Според BBC и Daily Mail британският премиер и председателят на ЕК ще обсъдят изменението на климата и войната в Украйна.

Някои от членовете на партията на Сунак бяха доста разгневени от решението срещата да се проведе преди споразумението относно протокола за Северна Ирландия.

"Мисля, че суверенът трябва да участва само когато нещата са завършени и приети“, подчерта Джейкъб Рийс-Мог, бивш министър от кабинета на Сунак, като добави: "Кралят дава съгласие за актовете на парламента, когато парламентът е съгласен. Той не изразява мнението си относно актовете на парламента, когато те преминават през процеса. Мисля, че същото важи, че Негово величество не трябва да се намесва, докато има пълна подкрепа за това споразумение". 

Найджъл Фараж, бившият лидер на партията "Брекзит", отбеляза, че е "абсолютно позорно“ от страна на Сунак "дори да поиска от краля да се намеси в нещо, което е открито политическо във всяко отношение“.

Официалният говорител на Сунак изтъкна, че срещата с Фон дер Лайен е "фундаментално" решение на Бъкингамския дворец, но отказа да сподели кой е поискал срещата.

Премиерът "твърдо вярва, че кралят трябва да вземе тези решения“, изтъкна неговият говорител на ежедневния брифинг.

"Не е необичайно Негово величество да приема покани да се срещне с определени лидери“, добави той, посочвайки неотдавнашните аудиенции на краля с президентите на Полша и Украйна.

Говорител на ЕК отбеляза, че срещата на Фон дер Лайен с краля "не е част“ от преговорите за протокола за Северна Ирландия. "Има отделни дискусии, които ще се проведат на различните срещи, които тя има в Обединеното кралство днес“.