Членовете на НАТО могат да предоставят на Украйна редица гаранции за сигурност, които се състоят в предоставяне на необходимите оръжия на страната, преди да се присъедини към Алианса. Това предложение направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от The Guardian.

Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която трябва да се проведе през юли, дебатът между страните членки се засилва каква форма на гаранции за сигурност може да бъде предложена на Украйна, докато тя стане пълноправен член.

Председателят на Европейската комисия, без да навлиза в подробности, заяви, че за бъдещия статус на сигурност на Украйна могат да се използват исторически примери. Тя може да се е позовала на позицията на неутралитет, която Финландия възприе след Втората световна война до присъединяването си към ЕС.

По думите й, членовете на НАТО могат да осигурят набор от гаранции, които заедно представляват възпиране на агресия "чрез военно оборудване, което може да укрепи Украйна срещу бъдещи руски атаки“. Според нея важното е, че "приятелите на Украйна ще бъдат там в дългосрочен план".

Желанието на Украйна да влезе в НАТО

През юли във Вилнюс ще се проведе среща на върха на Алианса, на която Украйна би искала да получи политическо решение за подкрепа за присъединяване към НАТО. В същото време страната разбира, че ще може да стане пълноправен член едва след края на военните действия.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба каза, че Украйна не вижда и не иска алтернатива на членството в НАТО, поради което очаква от срещата на върха във Вилнюс "график за влизане“, тоест ясен алгоритъм на движение за присъединяване към Алианса.

Освен това Украйна иска да получи гаранции за сигурност от страните-членки на НАТО, което в никакъв случай не може да бъде алтернатива на членството.

Световните медии съобщиха, че западните страни искат да предложат на Украйна модел на гаранции за сигурност, подобен на този, който има Израел. САЩ могат да станат основен гарант. Според западни представители такова споразумение може да промени хода на войната и документът ще помогне на Украйна да се приближи към НАТО.