Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спечли подкрепата на водещата политическа група в ЕС, дясноцентристката Европейска народна партия, за да оглави  изпълнителна власт на Блока за още пет години, съобщава Reuters.

Единственият кандидат в бюлетината на партията, Фон дер Лайен, посочи войната в Украйна, кризата в Ивицата Газа и възхода на Китай като ключови предизвикателства за Общността.

"И тук, у дома, приятелите на (руския президент Владимир) Путин се опитват да пренапишат нашата история и да откраднат нашето бъдеще. Те разпространяват омраза зад клавиатурите си“, заяви тя в реч на партийно събрание в Букурещ. "Нашата мирна и обединена Европа е предизвикана както никога досега от популисти, от националисти, от демагози“.

Фон дер Лайен спечели с 400 гласа "за“ и 89 "против“, обяви представител на ЕНП под звуците на песента на U2 Beautiful Day.

Понастоящем смятана за явен фаворит за ръководния пост в Комисията, Фон дер Лайен ще започне нов мандат на фона на опитите на Европа да укрепи своята сигурност и отбрана, а Доналд Тръмп очаква завръщане в Белия дом.

Ако бъде одобрена от лидерите на 27-те страни-членки на ЕС, тя ще има още един мандат, определящ политиките на Блока за всичко - от големите технологии и държавната помощ до проверката на китайските инвестиции и санкциите срещу Русия.