Европейската комисия напълно подкрепя френско-германското предложение за разрешаване на спора между Белград и Прищина. Това заяви от Берлин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитира думите й скопското електронно издание "Локално“.

"Диалогът е необходим и ние призоваваме и двете страни да постигнат напредък“, заяви Фон дер Лайен в края на срещата на върха на Берлинския процес на съвместна конференция с германския канцлер Олаф Шолц и албанския му колега Еди Рама.

Фон дер Лайен подчерта, че е необходимо да се ускори процесът на присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, но предупреди, че той трябва да се основава изцяло на заслуги и че няма да има "твърда времева рамка".

"Колкото по-бързо се изпълняват реформите, толкова по-бърз ще бъде процесът на присъединяване и обратното, без прилагане на реформи процесът ще се забави“, обясни председателят на ЕК.

Новата методология на преговорите за присъединяване, добави тя, има за цел да ускори процеса, ако има желание да се работи усилено по основните въпроси на върховенството на закона и принципните ценности на ЕС.

"В този момент усещаме вятъра на промяната и поради геополитическата ситуация е важно да се даде тласък на процеса на присъединяване на Западните Балкани. Искаме нашите приятели да са в ЕС“, каза Фон дер Лайен.

Освен процеса на разширяване на ЕС, Фон дер Лайен подчерта значението на Берлинския процес, чиято цел по думите й е задълбочаване на икономическата интеграция.