Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща ЕС и блокът Меркосур да сключат своето дълго отлагано търговско споразумение до края на годината, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки заедно с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, фон дер Лайен заяви: "И двамата вярваме, че сега е моментът да сключим споразумението между ЕС и Меркосур. Ние двамата имаме амбицията да го направим възможно най-скоро , най-късно до края на годината“.

Споразумението между ЕС и блока Меркосур – Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай – се подготвя повече от две десетилетия и Брюксел сега се подготвя да ускори преговорите преди срещата на върха ЕС-Латинска Америка в средата на юли .

Търговските преговарящи от ЕС представиха допълнителен документ за устойчивост на страните от Меркосур по-рано тази година, за да се опитат да смекчат опасенията в Европа относно обезлесяването в Амазонка. Франция и Австрия са сред отдавнашните противници на сделката поради проблеми, свързани с климата и земеделието.

Комисията притисна блока Меркосур да изпрати своя отговор на допълнението, като служители се надяват да го получат през втората половина на юни.

Но Лула подчерта опасенията, че допълнителният протокол добавя задължения, които могат да доведат до санкции, ако не бъдат спазени.

"Казах на президента фон дер Лайен за опасенията, които имаме относно допълнителния инструмент, който засилва задълженията на Бразилия и превръща Бразилия в обект на санкции в случай на нарушаване на споразумението“, заяви Лула по време на съвместната пресконференция.