Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се включва в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата на Йенс Столтенберг през септември, съобщава британският вестник The Sun, позовавайки се на източници.

По данни на редакцията някои страни-членки на НАТО са призовали Фон дер Лайен да оглави Алианса още през октомври. Правомощията й като председател на ЕК приключват едва догодина.

Изданието подчертава, че е много вероятно назначаването на Фон дер Лайен да срещне съпротива от евроскептиците, преди всичко от Обединеното кралство. Според The ​​Sun Лондон възнамерява да привлече вниманието на останалите членки на НАТО към слабите резултати на Фон дер Лайен начело на Министерството на отбраната на ФРГ в периода от 2013 до 2019 г.

По-рано медиите съобщиха, че премиерът на Естония Кая Калас, вицепремиерът и министър на финансите на Канада Кристия Фрийланд и министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс се смятат за потенциални кандидати за поста генерален секретар на НАТО.

В началото на март италианският вестник la Repubblica съобщи, че  Урсула фон дер Лайен ще се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО, ако не бъде преизбрана в ЕК.  Според изданието подготовката за евентуалното й избиране е започнала в края на януари.