Европейската комисия предлага да се създаде съд на ООН, който да разследва престъпленията на Руската федерация срещу Украйна и да разработи правен механизъм за използване на блокираните ресурси на Русия за изплащане на компенсации на Украйна за причинените щети, както и за насочване на тези средства за възстановяването на страната, предава Укринформ.

"Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления. Ние ще работим с МНС и ще помогнем за създаването на специализиран съд, който да се занимава с руски престъпления. Заедно с нашите партньори ще гарантираме, че Русия ще плати за унищожението, което е извършила, използвайки замразените активи на олигарсите и резервите на своята централна банка“, написа председателят на Европейската комисия.

Във видео съобщение, публикувано също на тази страница, Фон дер Лайен разясни намеренията на Европейската комисия да действа, за да потърси отговорност от Русия за нейната война срещу Украйна. Текстовата версия на това видео съобщение е публикувана на сайта на Европейската комисия.

"Руската агресия срещу Украйна донесе смърт, разрушение и неописуемо страдание. Всички помним ужаса на Буча. Първо, Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления, включително престъплението агресия срещу суверенна държава. Затова продължаваме да подкрепяме Международния наказателен съд. Предлагаме да се създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и наказва руското престъпление агресия. Готови сме да започнем работа с международната общност, за да привлечем възможно най-широка международна подкрепа за този специализиран съд“, подчерта председателят на Европейската комисия.

Във втората част на призива тя подчерта, че Русия също трябва да плати финансово за разрушенията, които провокира. Щетите, нанесени на Украйна, се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за тези щети и да възстановят разходите за възстановяване на страната.

"И ние имаме средства да накараме Русия да плати. Ние блокирахме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и замразихме 19 милиарда евро от средствата на руските олигарси. За кратко време заедно с партньори можем да създадем структура за управление на тези ресурси и за тяхното инвестиране. След това бихме могли да използваме процедурите (за помощ) за Украйна. След като санкциите бъдат премахнати, тези ресурси ще бъдат използвани по такъв начин, че Русия да изплати пълна компенсация за щетите, които е причинила в Украйна“, увери Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че европейската страна, заедно с партньори, ще работи по специално върху международно споразумение за извършване на подобни действия.

"Заедно можем да намерим законен начин да постигнем такъв резултат. Ужасните престъпления на Русия няма да останат ненаказани“, добави председателят на Европейската комисия.