Следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде "мисия на цяло едно поколение“, която изисква стратегия като плана Маршал, подчертават германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава DPA.

Те защитават тази теза в статия, публикувана снощи във Frankfurter Allgemeine Zeitung – един ден преди Германо-украинския икономически форум в Берлин, посветен на възстановяването на Украйна. Шолц ще открие срещата заедно с украинския премиер Денис Шмигал. Разговорите във вторник ще бъдат последвани от експертна конференция, организирана от Европейската комисия и Германия, която в момента председателства Г-7.

Европа има специална роля в подкрепата на Украйна, защото тя е кандидат за членство в ЕС, отбелязват Шолц и Фон дер Лайен и пишат: "Пътят към реконструкцията следователно е и украинският път към ЕС“.

"Украйна също защитава международния ред, основан на правила, основата на нашето мирно съжителство и напредък на глобално ниво. Така че, когато подкрепяме Украйна, ние градим нашето бъдеще и нашата обща Европа“, заявиха Шолц и председателят на ЕК.

Германска лобистка група, представляваща компании с интереси в Източна Европа, също призова за план за възстановяване на Украйна, по подобие на плана Маршал.

Досието от 20 страници, озаглавено "Да възстановим Украйна“, което анализира въпроси от индустрията до селското стопанство и енергетиката, ще бъде представено днес на германо-украинския форум.