"Русия трябва да плати за своите престъпления", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава Sky News.

Фон дер Лайен отбеляза, че е подписано споразумение за създаването на "Международния център за разследване на престъплението агресия" в Хага.

Според председателя на ЕК нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна е причинило "неописуемо страдание" и Западът трябва да направи "всичко", което е по силите му, за да изправи виновниците пред правосъдието.

Тя описа, че е била свидетел на "зверствата", извършени от руските сили в Буча, където са открити масови гробове, мъртви тела със завързани на гърба ръце и доказателства за изтезания след отстъплението на московските войски.

"Има все повече доказателства за преки атаки срещу цивилни, както и срещу енергийна и друга инфраструктура“, подчерта Фон дер Лайен.

"Изтезанията, малтретирането, сексуалното насилие и бързите екзекуции са били извършени от руските сили . Дори децата не са били пощадени.“, добави председателят на ЕК.