Центърът на боевете в Украйна се пренасочва към Мариупол, където украинската офанзива бавно отблъсква руските сили, а британските танкове Challenger са готови да се включат в битка, е заявила Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна, цитира The Guardian.

Анна Маляр е отбелязала, че най-активните боеве вече не са около Бахмут, в източната област Донецк, а на юг, и по-специално в посока на двата крайбрежни града Бердянск и Мариупол.

"Ако през първата седмица епицентърът е на изток, сега виждаме, че боевете се преместват на юг и сега виждаме, че най-активните райони са Бердянск и Мариупол“, е подчертала Маляр. "На изток врагът е насочил всички сили, за да спре нашето настъпление. И те събират сили там, за да ни спрат. На юг те не са много успешни".

"Има напредък по всички южни направления и те са няколко“, е добавила министърът. "Ако говорим за загуби, в района на Бахмут са убити девет пъти повече руснаци, отколкото украинци. А в южното наптавление руснаците са загубили 5,3 пъти повече (жива сила) от украинците".

Движението към Мариупол, известен с опустошението, нанесено му през първите месеци на пълномащабното нахлуване, все още се увеличава, като се твърди, че фронтът е отблъснат с около километър.

В своето нощно видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски е заявил, че движението напред е "най-критичното нещо“. Той е добавил: "Всеки войник, всяка нова стъпка, която правим, всеки метър украинска земя, освободена от врага, е от изключителна важност."

Маляр е заявила, че конкретният брой загуби, понесени от двете страни, остава класифицирана информация. "Нямаме огромни загуби, но разбира се, че е война и има загуби.“

Обединеното кралство е дарило 14 танка Challenger. Те са част от западната техника, заедно с германските танкове Leopard и американските бронирани машини Bradley, която оборудва девет нови механизирани бригади за офанзивата, започнала преди две седмици.

Само един танк Challenger е унищожен в битка, когато е ударен от приятелски огън в Басра по време на войната в Ирак, напомня британската медия.

Маляр е отхвърлила твърденията на Владимир Путин, че голяма част от дарените от Запада оръжия са унищожени.

Тя е заявила: "Напротив, западното оборудване показа, че може да спаси живота на екипажите и те наистина помагат за освобождаването на нашите територии. Ето защо сме много благодарни за оръжията и оборудването, предоставени от нашите западни партньори, включително Великобритания.

"Танковете Challenger са на разположение на десантните войски. Сега чакат своето време. Те са натоварени, въоръжени, но още чакат."

Путин също е предположил, без доказателства, подчертава The Guardian, че загубите на Украйна са 10 пъти по-тежки от тези, понесени от Русия. Докато руското министерство на отбраната заявило, че неговите сили са убили около 500 украински войници и са унищожили пет танка в Донецк през последните 24 часа.

Президентът на Русия е заявил, че Украйна скоро ще остане без собствено оръжие и че той остава фокусиран върху целта си за "денацифициране“ на Украйна, добавяйки, че украинският президент Володимир Зеленски "не е истински евреин“.

"Имам много приятели евреи“, заяви Путин на годишният икономически форум в Санкт Петербург. "Казват, че Зеленски не е евреин, че той е срам за еврейския народ. Не се шегувам."

Маляр е заявила, че руските резерви са били преместени от юг на изток през последните дни. "Миналата седмица отидох да предам писмо на две бригади в сектора на Бахмут, които успешно напреднаха там“, е допълнила тя. "Президентът лично им написа благодарствено писмо и аз лично им връчих това писмо".

На 16 юни Киев отново е атакуван от крилати и балистични ракети, когато южноафриканският президент Сирил Рамафоса се присъедини към група африкански лидери в столицата на Украйна на мирна мисия. След това делегатите ще посетят Москва.

Украинските военновъздушни сили са съобщили, че са свалили шест руски крилати ракети "Калибър", шест хиперзвукови балистични ракети "Кинжал" и два разузнавателни дрона.

В края на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, германският министър Борис Писториус е заявил, че страната му ще достави още 64 ракети Patriot на Украйна, за да помогне за нейната защита срещу въздушните атаки на Русия.

Делегация от служители по сигурността, дипломати и журналисти, които трябваше да придружават южноафриканския президент до Киев, е блокирана на отделно нает самолет на летището във Варшава повече от 24 часа, след като полските власти установиха, че носят огнестрелни оръжия без документи.