СДСМ и "Алтернатива“ трябва да постигнат окончателно и подробно споразумение за коалиционното сътрудничество до края на тази седмица, на базата на което парламентарното мнозинство ще се увеличи на 64 депутати, съобщиха за македонския "Фокус“ източници от двете партии.

"Все още няма споразумение кои министерски портфейли и други длъжности щв заема "Алтернатива“, но това ще бъде определено най-късно до петък“, цитира изданието източник от редиците на управляващите в Скопие социалдемократи.

Според представители на "Алтеранива“ към настоящия момент партията не е получила конкретно предложение за позициите, които трябва да получи. "В момента финализираме принципите на съвместно управление и програмните ангажименти. Следва частта за отделите и кадровата политика“, обясниха от албанската партия.

Председателите на двете партии Зоран Заев и Африм Гаши вече постигнаха принципно споразумение за сътрудничество в рамките на правителството и обявиха консултации за възможни кадрови решения.

По неофициална информация "Алтернатива“ проявява интерес към Министерството на здравеопазването, а в комбинация се споменават още ведомствата на културата и образованието, както и вакантното кресло в Министерството на земеделието.

Превод и редакция: Тереза Герова