Фойерверки, изстреляни от частна яхта, са предизвикали пожар в единствената борова гора на разположения край Атина остров Хидра, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като допълва, че инцидентът е предизвикал вълна от възмущение.

Пожарът, който вече е овладян, е избухнал в отдалечен район с дървета и растителност без достъп в югоизточния край на острова, близо до плажа Агиос Николоас.

Трима пожарникари, петима доброволци и хеликоптер все още са на място, за да се справят с множество остатъчни по-малки пожари.

Местните власти осъдиха инцидента.

"Възмутени сме, че някои хора толкова безотговорно изстрелват фойерверки в борова гора“, заяви кметът на Хидра Йоргос Кукудакис, коментирайки съобщения в медиите за инцидента.

Общината ще повдигне обвинения срещу причинителите на пожара, когато бъдат идентифицирани от властите, добави той.

Кукудакис каза, че служителите на острова са били информирани за пожара в 23:40 часа от колеги на съседен остров, които са успели да видят пожара в отдалечения район.

"Ние сме в разгара на туристическия сезон, така че всеки трябва да носи отговорност за действията си“, подчерта той пред държавната телевизия ERT.