Руснаци и украинци отдавна се обвиняват, че искат да взривят язовира край Херсон – и сега той е унищожен. Кой е отговорен за инцидента и какви са последствията от войната? Освен всичко друго, експертите обръщат внимание и на т.нар. теория за мините, коментират в редакцията на германското издание Focus.

През октомври 2022 г. Der Spiegel  публикува статия със заглавие: "Какво ще стане, ако се скъса язовирната стена при Нова Каховка". Отговорът бе, че много градове в региона ще бъдат наводнени от вълна с височина метър.

По това време това все още беше теоретичен сценарий, но днес е горчивата реалност. Язовирът край Херсон е разрушен, както и прилежащата водноелектрическа централа.

Все още не е ясно кой е отговорен за експлозията. Както и преди, Киев и Москва се обвиняват взаимно. Украинският президент Володимир Зеленски отново заговори за "руските терористи“. Неговият съветник Михайло Подоляк написа в Twitter, че Русия очевидно има за цел да създаде непреодолими препятствия пред планираната голяма контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна. Руснаците на свой ред посочиха като причина за разрушаването на язовира и електроцентралата обстрел на украинската армия.

Засега не може да бъде проверено кой казва истината. Има обаче убедителни аргументи и за двата сценария. Районите отляво и отдясно на река Днепър, които сега са застрашени от наводнения, свидетелстват за това, че подобно бедствие би било в полза на Русия.

Водните маси означават, че "Украйна не може да извърши контраофанзива на този участък от фронта през следващите няколко седмици“, казва Герхард Мангот, професор по политически науки в университета в Инсбрук, в интервю за изданието.

"По този начин Русия съкращава фронтовата линия, на която Украйна може да извърши военно настъпление.“ Въпреки това, посочва Мангот, взривяването на язовира може да доведе до проблеми с водоснабдяването на Крим.

Черноморският полуостров, който Русия присъедини през 2014 г., се захранва с вода от язовира Каховка. На този фон взривяването на язовира би било "отново в интерес на Украйна“, обяснява Мангот.

Въпреки това в неговите очи възниква въпросът дали такова действие "може да си струва достатъчно за украинците, за да приемат недостатъка, че настъпление през Днепър към левия бряг няма да е възможно в обозримо бъдеще“.

Освен това Украйна спря водоснабдяването на Крим през 2014 г. Севернокримският канал остана сух години наред. Без съмнение Черноморският полуостров имаше проблеми, но оцеля в кризата с доставките.

Освен това южните украински области Днепър, Херсон и Запорожие също се снабдяват с вода от Каховския язовир. Дали Украйна умишлено би рискувала недостиг на вода в собствените си райони?

Но може би има и друг важен момент. "Има спекулации, че разрушаването на язовира може да улесни украинската офанзива, тъй като руските минни полета бяха отнесени“, казва Александер Либман пред редакцията.

Той е професор по политически науки с фокус върху Източна Европа и Русия в Свободния Университет на Берлин. Телевизията N-tv цитира кореспондента Райнер Мунц, който също говори за възможни мини, които вече са "отмити“. Споменава се и за руско военно оборудване, което не е било възможно да бъде изтеглено на безопасно място. Това може да свидетелства, че зад инцидента стоят военните на Киев. Либман обаче подчертава, че в момента информационната ситуация е "много разредена, което затруднява ясните оценки и изказвания“.  

Единственото сигурно нещо е, че жертвите на взрива са, както често се случва в тази война, цивилни. Либман говори за "мащабни негативни последици за населението, както в районите, контролирани от Украйна, така и в районите, окупирани от Русия".

Украинският премиер Денис Шмихал се опасява от наводнения в до 80 града. Разрушаването ще доведе до екологична катастрофа, предупреди той във вторник. Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин алармира за критичните нива на водата, а руският му "колега“ Владимир Леонтиев, прогнозира затруднения в доставките в Крим.

Герхард Мангот също говори за "допълнителен опустошителен елемент във войната, която продължава от много месеци". "Ще са необходими евакуации и няма да е възможно жителите да се върнат в наводнените си села и градове за дълго време“, казва той.