Навикът на германските политици да мислят само за краткосрочни икономически ползи може да има пагубен ефект върху страната, предупреждава изданието Focus, като поясняват, че подобен подход води до нарастваща зависимост на страната от Китай. Междувременно самият Китай залага на дългосрочен план, като постепенно разширява икономическото си влияние в Германия. В това отношение Берлин трябва да води по-предпазлива политика, уверени са в редакцията.

На неотдавнашния конгрес на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин утвърди своята власт и продължаването на своя икономически курс. САЩ отдавна са направили изводи за този курс, но Германия ще трябва да се адаптира, за да не стане отново зависима.

Следвайки своята политика "Китай на първо място“, Пекин активно използва международната взаимозависимост. Това е особено вярно сега, когато експортно ориентирани страни като Германия страдат от загубата на евтини енергийни източници. В същото време най-опасното нещо за ФРГ дори няма да бъде икономическата зависимост от Пекин, а контролът на Китай върху важни германски инфраструктурни обекти, като например морските пристанища. Пример е скорошното придобиване на дял в германския терминал Tollerort в пристанището на Хамбург от китайската компания Cosco.

Както отбелязва изданието, китайските компании винаги мислят в дългосрочен план. Сега Cosco придоби само малък дял в пристанището на Хамбург, но след това постепенно ще разшири присъствието си, докато постигне целта си. А тя е да се изгради морски "Път на коприната" и да се контролират търговските пътища по вода.

Китайските политици също са свикнали да играят дългосрочно, отбелязват от редакцията. В Германия политиците мислят само за следващите четири години: затова Берлин често гледа единствено към краткосрочните икономически ползи. Изданието подчертава, че това не е причина за пълно изоставяне на икономическото сътрудничество с Китай, но Берлин трябва да избере по-предпазлива и сдържана стратегия.