Великобритания стана първата държава от НАТО, която предостави на Украйна крилати ракети с по-голям обсег. Правителството в Лондон достави на войските на Киев управляеми крилати ракети с от типа Storm Shadow – и руският президент Владимир Путин би трябвало да се страхува от тях, коментират в редакцията на германското издание Focus.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс потвърди решението на правителството в Лондон на 11 май. Отделно премиерът Риши Сунак обяви доставката на бойни дронове точно навреме за посещението на украинския президент Володимир Зеленски в страната. Сунак не пропусна и възможността да подчертае, че Лондон е най-близкият партньор на Киев.

Какви са възможностите на Storm Shadow?

И дали те, подобно на американските ракетни установки HIMARS, ще станат възможен фактор за промяна във войната в Украйна? Ракетите Storm Shadow имат обсег от над 200 километра. Това означава, че в бъдеще украинската армия теоретично може да ги използва, за да атакува руски цели далеч зад фронта и дори на Кримски полуостров.

Storm Shadow е разработена от Обединеното кралство в сътрудничество с Франция в началото на 2000-те години. Това е крилата ракета със стелт технология, която може самостоятелно да се насочва към цел. Навигацията се осъществява чрез вътрешна инерционна навигационна система и глобална навигационна сателитна система. За поразяване на целта ракетата има инфрачервен сензор, който й позволява да се приближи до целта на височина от около 30 до 40 метра и по този начин да избегне радара на противника. Всичко се случва със скорост от 0,8 Маха – еквивалент на около 850 километра в час.

Путин и Кремъл реагират спокойно

Крилатата ракета Storm Shadow е специално проектирана за внимателно планирани удари далеч зад вражеските фронтови линии. Същото важи и за бойните дронове, които Лондон ще достави на Киев, макар че точният им вид първоначално не бе уточнен от британското правителство. От Лондон бе уверено единствено, че заради ракетите Русия ще бъде принудена да изтегли допълнително навътре своите складове и командни центрове. И по-нататък: "Тези оръжия ще подкрепят Украйна в очакваната контраофанзива срещу руските сили през следващите месеци“.

На фона на съобщенията за доставките на Storm Shadow Кремъл демонстративно запази спокойствие. "Това не може да повлияе значително или фундаментално на хода на военната специална операция“, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Доставките биха довели само до по-нататъшно унищожение, допълни той.