Четири изтребителя Eurofighter Typhoon от италианските военновъздушни сили са кацнали в петък в румънската авиобаза Михаил Когълничану (окръг Констанца в югоизточната част на страната). Това съобщиха от щаба на румънските военновъздушни сили, цитирани от ТАСС.

Около 150 военни (пилоти и технически персонал) в продължение на шест месеца ще изпълняват, заедно с румънските военни, на ротационен принцип, задачите на усилената въздушна полиция (enhanced Air Policing - 2023) под командването на НАТО. Те замениха канадски контингент от 180 войници с шест CF-18 Hornet, които патрулираха в района през последните четири месеца.

Също в петък шест самолета CF-18 Hornet на испанските ВВС пристигнаха във въздушната база в Борча (окръг Калараш). Испанските пилоти и технически персонал, според щаба на румънските военновъздушни сили, ще бъдат там в продължение на четири месеца на бойно дежурство, заедно с румънските военни, като част от засилената въздушна бдителност (enhanced Vigilance Activity) под командването на НАТО.

На свой ред румънските военни пилоти през април-юли 2023 г. ще осигурят изпълнението на задачите на укрепената въздушна полиция в Литва, в авиобазата в Шяуляй. Румънският контингент ще включва 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting Falcon.

"Съвместното патрулиране допринася за развитието на способностите за реагиране и възпиране, повишава нивото на взаимодействие между съюзниците в рамките на НАТО“, заявяват от щаба на румънските ВВС.