Заради заплахата от фалит в САЩ, възникнала поради неповишаване на лимита на държавния дълг, международната агенция Fitch предупреди за рисковете от понижаване на кредитния рейтинг на страната до отрицателен, съобщават Fitch Ratings.

Агенцията за кредитен рейтинг постави най-високо оценените заеми в САЩ на отрицателна, поради несигурността около текущия дебат относно тавана на държавния дълг и възможността страната да изпадне в неплатежоспособност за първи път.

"Отрицателният показател на Rating Watch отразява засилената политическа ангажираност, която предотвратява достигането на решение за повишаване или спиране на лимита на дълга въпреки наближаването на датата x (когато Министерството на финансите на САЩ изчерпи своята парична позиция и способността да предприеме спешни действия без нов дълг)“ се казва в изявлението.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че САЩ може да не са в състояние да плащат сметките си още на 1 юни, страната е изправена пред възможността от безпрецедентен фалит, който може да бъде катастрофален както за Съединените щати, така и за света.

На 23 май Байдън оцени преговорите с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишаване на лимита на държавния дълг на САЩ като "оптимистични“. По-рано президентът на Съединените щати съкрати програмата си за задгранични пътувания заради преговорите за лимита на държавния дълг.

Освен това от Белия дом заявиха, че дори в случай на неизпълнение на задълженията, те ще могат да предоставят военна помощ на Украйна до края на финансовата година за сметка на средствата, отпуснати от Конгреса.