Русия е прехвърлила в Украйна по-голямата част от своите войски и оборудване, които преди това са били разположени близо до финландската граница, съобщава Yle, позовавайки се на източник от разузнаването.

Въпреки заплахите на Русия за Трета световна война към страните от НАТО, военните бази близо до Финландия сега са значително по-малко заети, отколкото преди година.

Сателитни снимки разкриват изоставените бази, в които някога е била разположена руска военна техника. Москва е преразпределила 80 % от личния си състав във войната в Украйна, пише Yle.

"Някои руски бази сега имат само остаряло оборудване, а числеността на личния състав е спаднала до една пета, понякога дори по-малко, като остават главно инструктори и новобранци, докато войниците по договор са изпратени да се бият".

Анонимен представител на финландското разузнаване e заявил, че Русия "изтегля“ своя военен персонал и техника не само от финландската граница, но и в цялата страна, с изключение на района на Москва. Най-забележителните промени настъпиха в техническата база в Петровск, където през май е построено ново оборудване. Освен това сателитни изображения показват промени в руската база близо до Петрозаводск. Между юни 2023 г. и май 2024 г. десетки части от оборудването са изчезнали от тази база и се е появил нов хангар.