Войната в Украйна принуди Финландия да превъоръжи армията си за рекордно кратко време. Сред последните покупки на Министерството на отбраната в Хелзинки са зенитни ракети от Швеция, бронирани гаубици от Южна Корея и реактивна артилерия от САЩ за 500 милиона евро, съобщава SVT.

Според Андерс Адлеркройц, член на финландския парламент, властите на скандинавската държава "се опитаха да извлекат поуки от украинския конфликт". От края на февруари правителството на северната страна увеличава бюджета за военните. Общо на Министерството на отбраната са отпуснати около 490 милиона евро за покупки в най-кратки срокове, а за по-дългосрочни покупки е издадено разрешение за поръчка в размер на около 1,7 милиарда евро, отбелязва SVT, като се позовава на Svenska Yle.

Адлеркройц обяснява, че при разпределянето на ресурсите във военното ведомство депутатите са проучили какви видове оръжия се използват в Украйна. Според политика военният конфликт с Русия ще изисква огромно количество боеприпаси, по-специално артилерийски снаряди. За не по-малко важно депутатът смята наличието на ПВО, пише SVT.

Съобщава се, че войната в Украйна е засилила волята на финландците да защитят родината си. В момента, в случай на криза, Финландия е в състояние да мобилизира 280 000 войници, което е два пъти повече от останалите северни страни, взети заедно, обобщава SVT.