Финландия ще достави най-големия си отбранителен пакет на Украйна досега, възлизащ на повече от 400 милиона евро, съобщава Politico, като се позовава на изявление на министерството на отбраната на страната в петък.

"Украйна продължава да се нуждае от подкрепа в защитата на територията си и настоящият пакет от отбранителни материали е очевидно най-големият до момента“, заяви министърът на отбраната Мико Савола.

В изявлението се твърди, че Финландия ще изпрати тежка артилерия и боеприпаси, но не се навлиза в подробности. Последният отбранителен пакет довежда общия размер на военната помощ за Украйна до 590 милиона евро.

Военните лидери ще обсъдят засилване на подкрепата си за Киев на фона на нарастващия натиск върху Германия да изпрати танкове в Украйна.

Министрите на отбраната на Финландия и Швеция ще подпишат декларация за намерение за подкрепа за Украйна на срещата в Рамщайн, се добавя в изявлението. Стокхолм обяви собствените си планове да изпрати друг голям военен пакет, включително артилерийската система Archer, в четвъртък.

"Съвместната подкрепа за Украйна е знак за дълбоко взаимно доверие и все по-тясно сътрудничество в областта на отбраната между Финландия и Швеция“, се споменава още в изявлението.

И двете страни решиха да кандидатстват за членство в НАТО миналата година, като заявиха, че искат да се присъединят към военния съюз "едновременно“.