Финландия може да построи ограда в югоизточната част на границата с Русия в рамките на две-три години, съобщава вестник Uutissuomalainen, позовавайки се на данни от граничната служба на страната.

Агенцията планира да огради само 10-20% от 1300-километровата граница. Така дължината на оградата ще бъде от 130 до 260 км. Предполага се, че конструкцията ще може да издържи около 50 години.

Според директора на граничната служба Паси Костамоваара, чиито думи цитира изданието, изграждането на оградата ще струва няколкостотин милиона евро. Освен самата ограда, тази сума включва нейната поддръжка и създаването на свързана с нея инфраструктура, която ще позволи на граничните служители бързо да реагират при незаконно преминаване на границата.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, което е с 80% повече спрямо седмица по-рано, съобщи по-рано Reuters. На свой ред пресслужбата на Северозападното митническо управление на Русия уточни пред ТАСС, че от 21 до 25 септември включително 13,1 хиляди автомобила са напуснали територията на Руската федерация през контролно-пропускателните пунктове на Виборгската митница на границата с Финландия. По данни на митницата на 14-18 септември 7,7 хиляди автомобила са преминали границата в посока Финландия, като потокът от автомобили се е увеличил почти двойно. Общо на 21-25 септември 38,3 хиляди души са преминали през ГКПП-ата, а от 14 до 18 септември - 21 хиляди.

През юни 2022 г. Министерството на вътрешните работи на Финландия обяви планове за монтиране на бариери "в критични зони на източната граница [с Русия]“, за да подготви страната да се справи със "заплахи от хибриден характер“, включително с "миграционен натиск за оказване на политически натиск“.

На 7 юли финландският парламент подкрепи измененията в Закона за граничната охрана и Закона за готовността. Според Reuters поправките имат за цел да издигнат бариера на границата с Русия и да я затворят за бежанци при извънредни ситуации. Новата версия на закона ще позволи на парламента да ускори решенията относно граничната сигурност, а правителството да нареди изграждането на "огради или други бариери“ близо до финландската граница.