Финландия изпрати нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 109 милиона евро (116,9 милиона долара/ 212 милиона лева ). Президентът Саули Нийнистьо е одобрил съответното предложение на правителството.Това пише РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на Министерството на отбраната на Финландия.

Отбелязва се, че пакетът от военна помощ ще включва, наред с други неща, противовъздушни оръжия и боеприпаси.

Според министъра на отбраната Анти Кайконен Финландия ще продължи да подкрепя страната ни заедно с международни партньори.

"По оперативни причини и с оглед осигуряване на безопасното доставяне на помощта не се разкриват допълнителни подробности относно точното съдържание, начин и час на доставка“, допълват от пресслужбата.

Военна помощ от Финландия

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия на територията на Украйна Финландия е предоставила шестнадесет пакета военна помощ на Украйна припомнят от медията. Общата стойност на цялата помощ в момента е 1,1 милиарда евро (1,18 милиарда долара/ 2.14 милиарда лева).

Медията припомня, че президентът на Украйна Володимир Зеленски наскоро посети Финландия, за да обсъди подкрепата на страната преди контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.