САЩ са заплашени от банкрут и икономическа катастрофа, ако Републиканската партия не се съгласи да вдигне тавана на държавния дълг. Това заяви министърът на финансите на страната Джанет Йелън на изслушване в Конгреса по темата, цитирана от американските медии.

"Отказ от повишаване на тавана на дълга ще доведе до икономическа и финансова катастрофа“, предупреди тя. Това може да е първият път от 1789 г., когато правителството на САЩ няма да може да плати сметките си“, посочи Йелън.

Тя поясни, че това състояние на нещата "ще доведе до загуба на доверие в САЩ като икономически сигурна страна“. "Нашата валута се използва като световна резервна валута, неповдигането на тавана на дълга би причинило невероятни икономически щети“, посочи министърът на финансите на САЩ

Републиканската партия, която в момента контролира Камарата на представителите на САЩ, е скептична относно повишаването на лимита на дълга и се застъпва за съкращаване на публичните разходи, обвинявайки прекомерните правителствени разходи за банковата и инфлационна криза.