Разпространението варианта на Covid-19 Омикрон заплашва да провокира бърз ръст на инфлацията в Съединените щати, което ще доведе до допълнителни прекъсвания на веригата за доставки и недостиг на работна ръка. Това предупреждение направи ръководителят на Федералната резервна банка на Кливланд (Охайо) Лорета Местър в интервю за Financial Times, публикувано в петък.

Ако Омикрон се окаже по-опасен от предишните щамове, каза тя, "това може да засили тенденцията на покачване на цените, пред която сме изправени поради проблеми с веригата за доставки“. "Страхът от вируса все още е един от факторите, които пречат на хората да се върнат на работа“, каза ръководителят на една от 12-те банки, обединени от Системата на Федералния резерв на САЩ (ФРС).

Председателят на ФРС Джером Пауъл многократно е изразявал мнението, че скокове в цените на суровините в САЩ ще спрат в близко бъдеще, а темпът на инфлация ще спадне до стабилно ниво. По негово мнение увеличението отразява основно временни проблеми във веригата на доставки и рязък спад на цените в началото на пандемията от коронавирус миналата пролет, което прави инфлацията да изглежда много по-висока сега, отколкото преди година.

В доклад, публикуван миналата седмица на срещата на Управителния комитет по отворения пазар на ФРС на 2-3 ноември, се казва, че е той е готов да повиши основния лихвен процент, ако инфлацията в САЩ продължи да расте. ФРС потвърди своя "търпелив подход“ към данните, че инфлацията в Съединените щати расте с най-бързия темп през последните 30 години. Въпреки това на срещата е заявено, че "те няма да се поколебаят да предприемат подходящи мерки за премахване на инфлационния натиск, който представлява риск за дългосрочната цел за осигуряване на ценова стабилност и заетост“.

Световната здравна организация (СЗО) по-рано обозначи варианта на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква Омикрон. Този вариант "има голям брой мутации, някои от които са от значение“ за СЗО, тъй като може да повлияе на ефективността на ваксините. По предварителни данни вариантът има повишена способност за разпространение.

Превод и редакция: Иван Христов