Някои страни от ЕС, загрижени от увеличаването на взаимната търговия между Русия и Турция, са поискали допълнителна информация от Анкара относно отношенията й с Москва. Това съобщи във вторник Financial Times, позовавайки се на няколко западни източника.

"Това е под наш контрол. Не е здравословно и не се приема добре от ЕС. Досадно е“, каза неназован служител на ЕС, интервюиран от вестника. Говорител на турското министерство на търговията пък посочи пред Financial Times, че няма "забележителна промяна“ в обема на търговията с Москва.

До същия извод стига и самото издание, което определя общите обороти като относително ниски. Позовавайки се на статистиката на турската страна, тя пише, че износът на Турция за Русия от май до юли възлиза на 2,04 милиарда долара, което е с 642 милиона долара повече от същия период на 2021 г. През юли обемът на руския износ е със 75% по-висок от година по-рано, достигайки 730 милиона долара.

В същото време вестникът пише, че Брюксел разбира ценността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган като ефективен посредник с руския му колега президента Владимир Путин. "Това е Турция, всички [в ЕС] се нуждаят от нея по една или друга причина <…> ЕС трябва да има предвид възможностите си, не можем просто да кажем на [Ердоган], че трябва да спазва правилата“, каза той при условие на поверителност един европейски служител.

На 6 август, след преговорите в Сочи между Путин и Ердоган, същото издание съобщи, че западните страни са все по-загрижени от задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Турция. Шест източника заявиха пред изданието, че са обезпокоени от изявленията на двамата лидери за намерението им да задълбочат сътрудничеството в областта на търговията и икономиката. Друг служител на ЕС каза, че Брюксел "все по-отблизо“ следи турско-руските отношения, докато друг нарече позицията на Анкара "опортюнистична“.

Превод и редакция: Иван Христов