Британското правителство, ръководено от министър-председателя Риши Сунак, планира тази зима да стартира кампания за пестене на енергия, която включва понижаване на температурите на отопление в дома и изключване на електрическите уреди през деня, съобщи Financial Times.

Според вестника Сунак в момента обмисля различни варианти за стартиране на информационна кампания за спестяване на енергия преди Коледа. Причината за това решение, според Times, са огромните държавни разходи, за да се осигури замразяването на сметките за енергия за населението на ниво от 2500 паунда годишно.

В четвъртък британският енергиен регулатор Ofgem обяви, че е повишил максимално допустимата сметка за енергия за потребителите с близо £700 от £3549 на £4279 от 1 януари. В тази връзка през новата година държавните разходи в помощ на населението да плащат сметки ще се удвоят и ще възлязат на 5 милиарда паунда месечно, пише вестник Guardian.

Според британския премиер спестяването на енергия сред населението ще помогне да се спестят пари в държавната хазна, пише Times. В доклада се отбелязва, че за информационната кампания са отделени 25 милиона паунда.

По-рано Bank of England повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта - до 3% от 2,25%. Регулаторът също така каза, че икономиката на Обединеното кралство е навлязла в рецесия, която се очаква да продължи през цялата 2023 г. и първата половина на 2024 г. Годишната инфлация във Великобритания през октомври достигна 11,1%.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ