Министерството на външните работи на Филипините обвини Китай в дестабилизиране на мира и сигурността в така нареченото Западно филипинско море (официалното обозначение от филипинското правителство на източните части на Южнокитайско море, които са включени в изключителната икономическа зона на републиката) във връзка с използването на лазер от бреговата охрана на КНР срещу филипинския кораб в района на плитчината Аюнгин, предава местното издание GMA News.

Говорителят на филипинското външно министерство Тересита Даза призова Пекин да се въздържа от подобни действия на брифинг в петък, отбелязвайки, че филипинският лидер Фердинанд Маркос младши вече е изразил сериозна загриженост за инцидента. "Президентът привлече вниманието [и изрази] сериозна загриженост относно засилените и интензивни дейности, които се извършват в Западно Филипинско море", заяви тя. "Ние призоваваме Китай да се въздържа от подобни дейности, тъй като те не са само вредни и опасни, <...> но и дестабилизиращи стабилността и мира в региона."

По-рано филипинската брегова охрана обвини китайските си колеги, че са използвали лазер срещу филипински кораб, в резултат на което няколко членове на екипажа временно са загубили зрението си. Инцидентът е станал на 6 февруари близо до плитчината Аюнгин в Южнокитайско море. Според говорителя на бреговата охрана Армандо Балийо, филипинският патрулен кораб е трябвало да достави храна за мисията на моряците от ВМС в Сиера Мадре. По-късно външното министерство изпрати дипломатически протест до китайското посолство в Манила.

През 1999 г. филипинските власти целенасочено издърпаха ръждясалия американски кораб Сиера Мадре от Втората световна война в спорна рифова зона в Южнокитайско море, за да контролират действията на Китай в региона. На кораба постоянно присъства малък контингент от военен персонал. Китай многократно е настоявал да се премахне този кораб и е заплашвал да го изтегли сам.